Hlavní obsah

Bývalý ministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce

Foto: MKČR

Antonín Staněk.

Reklama

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou.

Článek

Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.

Staněk byl primátorem Olomouce v letech 2014 až 2018. Od poloviny roku 2018 pak zastával post ministra kultury. Na jaře 2019 odvolal ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa a ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Za Fajtovo odvolání sklidil Staněk kritiku části odborné veřejnosti i spolustraníků a loni v květnu rezignoval. Prezident Miloš Zeman Staňka z funkce ministra odvolal k loňskému 31. červenci.

Ještě před rezignací podal Staněk trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci, jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Policie ale trestní oznámení nakonec odložila.

Staněk je členem ČSSD od roku 2001, o rok později se zapojil do komunální politiky. Nejdříve jako člen komise olomoucké části Nové Sady a v roce 2010 byl poprvé zvolen olomouckým zastupitelem. Po komunálních volbách v roce 2014 se stal primátorem, ve volbách do Sněmovny v říjnu 2017 přeskočil ze třetího místa lídra kandidátky Romana Váňu.

Staněk se hodlá zaměřit na několik velkých investičních akcí. „Naskakuji do rozjetého vlaku, ve kterém ČSSD sedí v opozičních lavicích. Už tím je moje působení v zastupitelstvu limitované, ale určitě chci najít argumenty a podporu pro pokračování projektu prodloužení tramvajové trati a skutečné nastartování kroků k reálné rekonstrukci zimního stadionu,“ řekl nedávno.

Reklama

Související témata:

Doporučované