Hlavní obsah

Bývalý premiér Nečas u soudu vysvětloval, jak se dělala politika

Nečasovi u soudu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Expremiér odmítl, že by svým poslancům v roce 2012 nabízel lukrativní místa ve státních firmách.

Článek

Bývalý premiér Petr Nečas ve čtvrtek mluvil před Obvodním soudem pro Prahu 1 jako obžalovaný v kauze takzvaných poslaneckých trafik.

Jeho výpověď, která trvala skoro hodinu, zněla jako pečlivě připravený politický projev.

Soudu se snažil do podrobností vysvětlovat zákulisí politiky. Důraz kladl především na to, že zákulisní politická jednání jsou zcela běžná. To samé, za co je stíhán, prý dělají i současní politici, ale nikoho dalšího za to státní zástupci neženou před soud.

Nečas se podle obžaloby prostřednictvím své současné manželky Jany Nečasové, dříve Nagyové, pokoušel korumpovat tři poslance ODS, aby umožnili tehdejší vládě prosadit jeden z politických záměrů. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa za to podle obžaloby dostali nabídku na lukrativní posty ve státem řízených společnostech.

Expremiér to však před soudem odmítl. „Já musím kategoricky odmítnout, že došlo k jakékoliv dohodě mezi mnou a třemi poslanci ODS, že za jejich odstoupení z funkce poslance dostanou buďto oni, nebo jimi ustanovené osoby nějaká místa ve státem ovládaných společnostech. Toto se nikdy nestalo a není to pravda," řekl.

Jeho manželka a u soudu spoluobžalovaná Jana Nečasová si na rozdíl od manžela pro soud připravila pouze krátké několikaminutové prohlášení.

„Naprosto vylučuji, že by můj současný manžel, bývalý premiér České republiky Petr Nečas mým prostřednictvím vedl před veřejností utajené a konspirativní jednání s pány Tluchořem, Fuksou a Šnajdrem, jak uvádí obžaloba," prohlásila v soudní síni, kde se objevila po několika omluvách ze zdravotních důvodů.

Jana Nečasová přišla po několika omluvách k soudu.Video: Hanuš Hanslík

Ve shodě pak Nečasovi odmítli odpovídat na jakékoliv otázky státních zástupců, kteří jsou podle nich proti nim zaujatí.

Obvodní soud po výpovědi expremiéra a jeho manželky odročil jednání na září, kdy má vyslýchat i bývalé poslance.

Robert Šlachta komentuje v rozhovoru soud s Janou Nečasovou

Šlachta: Že nepadl rozsudek nad Nečasovou? Naprosto šílené.Video: Jiří Kubík

Reklama

Doporučované