Hlavní obsah

Bývalý primátor Kasl: Babiše jsem neznal, Hřib je v řízení Prahy trochu mimo

Foto: Profimedia.cz

„Zdeňku Hřibovi jde zahraniční politika, ale některým aspektům městského života nerozumí,“ hodnotí současného primátora Prahy Jan Kasl.

Reklama

Článek

Hostem podcastu Jedno procento je architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl, kterému politika vzala iluze a dala v určitém smyslu nový život. Odpovídá mimo jiné na to, proč ani jednoho nelituje.

Jan Kasl je nejen vyhledávaným architektem, ale také předsedou České komory architektů. Většina lidí si ho však pamatuje jako jednoho z bývalých pražských primátorů. A pamatují si ho přesto, že za sebou nenechal žádný velký skandál ani aféru, z čehož plyne, že mezi exprimátory hlavního města patří k těm nepochybně úspěšnějším.

Stýská se mu po politické kariéře? A co mu vzala, nebo naopak dala? Samozřejmě jsem se na to zeptal. A dostal odpověď.

A pochopitelně i na mnoho dalších věcí.

Koho považuje za nejlepšího pražského primátora v historii? A co si myslí o tom současném, Zdeňku Hřibovi?

„Hřibovi bych dal na stupni 1 až 10 tak pětku. Podle mě je trošku mimo, nevyzná se v tom. Já jsem měl trochu profesní výhodu, urbanista-architekt se v řízení města vyzná víc, on je lékař-ajťák, má problémy pochopit některé fazety městského života. Ale výborně pokračuje v zahraniční politice,“ říká Kasl.

Proč spolupracoval s Andrejem Babišem a z jakého důvodu ta spolupráce tak rychle skončila?

„Přesvědčila mě Věra Jourová. Babiše jsem vůbec neznal. Moje chyba,“ říká o krátkém a neúspěšném oťukávání s ANO.

Budeme mít hotový obchvat a okruh kolem Prahy dřív, než Elon Musk přistane na Marsu?

Proč je jediným opravdu výjimečným domem postaveným v Praze po roce 1989 Tančící dům? Co Praze právě teď chybí? A proč je nám tak blízká a zároveň vzdálená Vídeň, která v žebříčcích měst, kde se lidem nejlépe bydlí, dlouhodobě končí na nejvyšších příčkách? Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované