Hlavní obsah

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Dbalý dostal u soudu za korupci devět let

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u jednoho se soudních stání.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Městský soud v Praze shledal bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého a dalších šest obžalovaných vinnými z korupce. Dbalému dosud nepravomocný rozsudek uložil trest devět let vězení nepodmíněně a propadnutí majetku.

Článek

Podle soudu Dbalý spáchal trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, porušování povinnosti při správě cizího majetku, legalizace výnosu z trestné činnosti a přijímání úplatku.

Bývalý ředitel Homolky dostal z celé skupiny obžalovaných nejvyšší trest. U ostatních se tresty pohybují od čtyř do osmi let vězení a pokuty od 60 tisíc do 5 milionů korun.

„Dbalý jako člen organizované skupiny způsobil značnou škodu a získal tím neoprávněný prospěch velkého rozsahu. Přijal úplatky ve výši 26 milionů korun, nejvíc ze všech obžalovaných,“ zdůvodnila soudkyně Silvie Slepičková verdikt.

Proces s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým se táhl nezvykle dlouho. Hlavní líčení začalo už v lednu 2016, závěrečnými řečmi skončilo po dvou a půl letech letos v červnu. Soud si pak nechal výjimečně dlouhou dobu na rozmyšlenou.

Rozsudek vynesl po tříměsíční pauze. Exředitel Dbalý i všichni ostatní obžalovaní se omluvili, přišli jenom jejich advokáti. Rozsudek tak byl vyhlášen v jejich nepřítomnosti.

Dbalý byl obžalovaný z korupce související s veřejnými zakázkami v Nemocnici Na Homolce. Stěžejním důkazem proti němu je jeho vlastní osobní deník, ve kterém podrobně popisoval jak korupci, tak i třeba to, kdy a kolik kokainu jako ředitel nemocnice užíval. Deník existuje pouze v elektronické podobě, psal ho totiž ve svém počítači.

Podle policie deník naprosto přesně popisuje trestnou činnost. Naopak Dbalého obhájci se snažili soud přesvědčit, že když ho bývalý ředitel nemocnice psal, nebyl při smyslech. A to i vlivem velkého množství užívaného kokainu. Sám Dbalý v minulosti deník označil za fikci, připravoval prý román.

Soud musel kvůli zdravotnímu stavu Dbalého nařídit vypracování psychologických a psychiatrických posudků. Právě soudní znalci se museli zabývat také otázkou, nakolik lze Dbalého poznámkám věřit. Znalecké posudky byly jedněmi z posledních důkazů, na které soud letos před uzavřením případu čekal.

Vladimír Dbalý byl obviněn už v červnu 2014 a skoro rok strávil ve vazbě. Z té pak byl propuštěn na půlmilionovou kauci. První obvinění se týkalo především údajného zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů. Nemocnici měla vzniknout škoda nejméně padesát sedm milionů korun.

Letos v únoru začal u Městského soudu v Praze druhý proces s Vladimírem Dbalým, v němž je obviněn pro změnu z toho, že jako ředitel nemocnice nezákonně sjednával se svými známými smlouvy na poradenské služby, které ale nemocnice nepotřebovala. Za to bral Dbalý podle státního zástupce úplatky. Ty měl přijímat i od advokátní kanceláře, jež bývá spojována s kontroverzním lobistou Ivo Rittigem.

Reklama

Doporučované