Hlavní obsah

Teoretická naděje pro okradené Koženým: Harvardský holding získá zpět akcie z Kypru

Státní zástupce a soudkyně vysvětlují postoje k vydání kyperských akcií.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Lidé okradení před více než dvaceti lety Viktorem Koženým dostali teoretickou šanci na alespoň částečné odškodnění. Nikdo ale nedokáže říci, jak velké bude.

Článek

Ke kauze vytunelování Harvardského průmyslového holdingu se v pondělí po dlouhých dvaceti letech od začátku policejního vyšetřování vrátil Městský soud v Praze. Řešil, zda může zabavit statisíce akcií vyvedených do kyperských firem.

Harvardské fondy byly v devadesátých letech nejznámější investiční společností, která se angažovala v kuponové privatizaci. Proslavily se slibem, že akcionářům vyplatí desetinásobek vložené částky. Tedy deset tisíc korun oproti jednomu tisíci, který stála kuponová knížka sloužící k nákupu akcií do té doby státem vlastněných společností. Části akcionářů také fondy slibovaný desetinásobek vyplatily.

Podle dřívějších soudních rozhodnutí fondy vytunelovali jejich zakladatel Viktor Kožený a jeho spolupracovník a první likvidátor firmy Boris Vostrý. Z fondů vyvedli podle rozsudků majetek za šestnáct miliard korun a podvedli čtvrt milionu akcionářů.

Kožený by si měl odsedět deset let ve vězení, Vostrý by měl za mřížemi strávit devět roků. Jenže oba utekli do zemí, které je České republice odmítají vydat. Kožený žije na Bahamách, Vostrý v Belize. České zatykače na oba muže jsou stále platné.

Soud nyní řešil, zda zabaví osm set padesát tisíc akcí Harvardského průmyslového holdingu, které Kožený s Vostrým vyvedli na Kypr. Akcie mají teoretickou hodnotu osm set padesát milionů korun. Jenže skutečná hodnota je neznámá.

Likvidátorka Harvardského průmyslového holdingu při dnešním jednání předložila soudu smlouvy, podle kterých se kyperské společnosti zavázaly inkriminované akcie holdingu zdarma vrátit. Smlouvy byly podepsané minulý týden. Holding pak chce akcie zpeněžit a ze zisku vyplatit podvedené akcionáře.

Na základě těchto nových skutečností tak státní zástupce nakonec sám navrhl, aby soud jeho původní návrh na zabavení akcí zamítl. A soud to následně také udělal. Ani jedna ze stran nevyužila možnost odvolání a rozhodnutí soudu je tak pravomocné.

Ani státní zástupce, ani likvidátorka Harvardského průmyslového holdingu ale nedokázali odhadnout, kolik peněz mohou podvedení lidé dostat.

Reklama

Doporučované