Hlavní obsah

Bývalý šéf kampaně Donalda Trumpa v chystané knize ostře kritizuje poměry v Bílém domě

Steve Bannon ve knize Oheň a hněv: Uvnitř Trumpova Bílého domu kritizuje poměry v Bílém doměVideo: AP

 

Reklama

Bývalý šéf volební kampaně Donalda Trumpa se v knize, která vyjde 9. ledna, opřel do současného prezidenta. Dílo je založené na dvou stovkách rozhovorů a ostře kritizuje počínání Trumpových poradců ohledně schůzky s Rusy.

Článek

Bývalý šéf kampaně i strategický poradce Donalda Trumpa se v nové knize ostře pouští do kritiky poměrů v Bílém domě. Text je založen na více než dvou stovkách rozhovorů a věnuje se i počínání Trumpových poradců při schůzce se skupinou Rusů v New Yorku, která proběhla předloni v červnu.

Trump se proti Bannonovým slovům ostře ohradil. „Steve Bannon nemá naprosto nic do činění se mnou a s mým prezidentstvím. Když dostal padáka, nepřišel jen o práci, ale i o rozum,” uvedl Trump v prohlášení.

Bannon knihu nazval Oheň a hněv: Uvnitř Trumpova Bílého domu. Název odkazuje na Trumpův pět měsíců starý výrok, že KLDR stihne „oheň a hněv”, když bude pokračovat ve výhrůžkách směrem k USA. Kniha má vyjít 9. ledna, ale reportéři deníku The Guardian dostali možnost do ní přednostně nahlédnout.

„Tři nejvýše postavení představitelé kampaně si mysleli, že je dobrý nápad setkat se zcela bez právníků se zahraniční vládou uvnitř Trump Tower v zasedací místnosti na 2. podlaží. Neměli vůbec žádné právníky,” popsal medializovanou událost Bannon.

Novináři Michaelu Wolffovi, který je autorem nové knihy, Bannon také řekl, jaký dopad bude mít kauza na Donalda Trumpa mladšího. Tým vyšetřovatelů prý prezidentova nejstaršího syna donutí k přiznání přímo před zraky Američanů. Trump mladší opakovaně tvrdí, že na schůzce s Rusy, které se zúčastnil, se nic závažného nevyřešilo.

Steve Bannon se v roce 2016 stal šéfem volební kampaně Donalda Trumpa, což vyvolalo nepřátelské reakce jak v táboře demokratů, tak republikánů. Bannon ze své funkce pod tlakem dočasně odstoupil, po volbách ho ale Trump jmenoval svým hlavním strategickým poradcem. V srpnu o práci i kvůli kritice na adresu prezidenta přišel. Nyní se vrátil do krajně pravicového webu Breitbart.

Reklama

Doporučované