Hlavní obsah

Trumpovi a protivzdušná obrana Severní Ameriky informovali děti o pohybu Santy

Děti se po telefonu ptaly Trumpových, kde zrovna letí Santa ClausVideo: AP

 

Reklama

Velení protivzdušné a kosmické obrany Severní Ameriky informovalo v rámci tradiční akce děti o pohybu Santy Clause. Zapojil se i americký prezidentský pár.

Článek

Informace o přesné poloze Santy Clause se sobím spřežením poskytovalo v neděli Velení protivzdušné a kosmické obrany Severní Ameriky (NORAD).

Zájemcům odpovídalo po telefonu, e-mailem nebo přes chat více než 1500 dobrovolníků včetně Donalda Trumpa a jeho manželky Melanie.

Santa Claus startoval tradičně na severním pólu a křížem krážem zdolal nejprve celou Asii a Austrálii, než dorazil do Evropy, Afriky a posléze do Ameriky.

NORAD, jehož předchůdcem bylo velení kontinentální protivzdušné obrany CONAD, tuto službu poskytuje již přes 60 let.

Za vznikem tradice stojí vánoční vtip

Začalo to ale úplnou náhodou. V roce 1955 jeden deník v americkém Colorado Springs zveřejnil telefonní číslo, na které lidé mohli údajně volat přímo Santu Clausovi.

Šlo přitom o pohotovostní linku CONAD sloužící pro to, aby lidé hlásili případné podezřelé lety nad Severní Amerikou, včetně UFO. Službě najednou na Štědrý den začaly volat stovky lidí.

Nudící se pracovníky to začalo bavit, a tak začali volajícím poskytovat podrobné informace o tom, kde Santa Claus zhruba asi je.

Reklama

Související témata:

Doporučované