Hlavní obsah

Útěk bývalého šéfa Nissanu z Japonska. Nejspíš prchnul v bedně na hudební nástroje

Foto: Adam Tinworth, Flickr

Někdejší šéf Nissanu Carlos Ghosn.

Reklama

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Carlos Ghosn uprchl z Japonska, kde se měl u soudu zodpovídat z finančních deliktů. Proslulý topmanažer se objevil v Libanonu, jehož pas také vlastní. V prohlášení Ghosn uvedl, že neutekl před spravedlností, ale před údajnou nespravedlností a politickou perzekucí. Okolnosti jeho útěku zůstávají nejasné.

Článek

„Neuprchl jsem před spravedlností, unikl jsem před nespravedlností a politickým pronásledováním,“ uvedl Ghosn v prohlášení, v němž potvrdil, že se nachází v Libanonu. V Japonsku mu podle něj byla upírána základní lidská práva. Justiční systém asijské země, ze které uprchl, bývalý šéf Nissanu označil za „zmanipulovaný“ a odmítl být dál jeho „rukojmím“. „Konečně mohu svobodně komunikovat s médii a těšit se na začátek dalšího týdne,“ dodal Ghosn.

Ghosn má podle agentury Reuters francouzské, brazilské a libanonské občanství. Jak se mu podařilo opustit Japonsko, není jasné. Do Bejrútu podle některých médií dorazil již v neděli, podle listu The Wall Street Journal ale až v pondělí. Francouzský list Les Echos napsal, že Ghosn přiletěl soukromým letadlem z Turecka. Libanon nemá s Japonskem uzavřenou dohodu o vydávání svých občanů.

Podle televize MTV Lebanon odletěl tento francouzský občan, který se narodil v Brazílii a vyrůstal v Libanonu, z regionálního japonského letiště v bedně určené na přepravu hudebního nástroje. Pomohla mu bezpečnostní agentura a při vstupu do Libanonu z Turecka u sebe měl francouzský pas.

Kvůli obviněním z finančních deliktů byl v Japonsku Ghosn zadržen loni v listopadu. Později byl propuštěn na kauci, jejíž součástí ale byla podmínka, že nesmí Japonsko opustit. Měl rovněž zakázáno používat bez dozoru internet či kontaktovat manželku. Začátek soudu s ním je naplánován na duben příštího roku. Ghosn všechna obvinění odmítá.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault–Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po loňském zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Ghosn začátkem roku uvedl, že obvinění z finančních deliktů jsou důsledkem „komplotu a zrady“ části vedení Nissanu, které se stavělo proti jeho plánu hlubší integrace s francouzským partnerem Renault.

Reklama

Doporučované