Hlavní obsah

Bývalý šéf odposlechů kritizoval Šlachtův odchod. A vnitro ho propustilo

Rozhovor s úředníkem vyhozeným z Ministerstva vnitra.

 

Reklama

Tomáš Almer nastoupil do kanceláře policejního ombudsmana. Po pěti měsících dostal výpověď. Je to kvůli mým názorům, tvrdí.

Článek

Tomáš Almer pracoval u policie 22 let, z toho 17 let řídil útvary s nejutajovanější agendou: sledování a odposlechy. Loni v srpnu nastoupil do kanceláře policejního ombudsamana na Ministerstvu vnitra. Ale vydržel tam jen pět měsíců.

Ministerstvo celou kancelář ombudsmana od Nového roku zrušilo. A Almer tvrdí, že to bylo kvůli jeho kritickému postoji k policejní reorganizaci, po níž loni odešel do civilu znechucený Robert Šlachta, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

„Já si myslím, že primárním cílem bylo, aby se mě zbavili, protože ministr Chovanec usoudil, že já se svým jménem, pověstí a minulostí nemám na vnitru co pohledávat,“ řekl Almer v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Údiv někdejšího důstojníka

Tomáš Almer se loni v červenci v Hospodářských novinách podivil, že je zajímavé, jak se politici i lidé z „podnikatelsko-lobbistického prostředí“ vzácně shodnou, že je nutné Šlachtův útvar umravnit.

Právě pod Šlachtou začala protimafiánská jednotka pracovat na největších kauzách – například aktuálním mnohamiliardovém tunelu do evropských dotací na serveru Čech. Nebo na kauzách spojených s podnikatelem Ivo Ritiggem.

„Tam se musí odehrávat něco, co neumím pojmenovat, ale nebude to tak, že někdo vzal Šlachtovi hračku a on ji teď ve vzteku po něm hází zpátky,” prohlásil Almer v narážce na průběh reorganizace: Vedení policie po tlaku zvenčí v červnu připustilo, že chystá sloučení Šlachtova útvaru s protikorupční policií.

Podle Šlachty se to odehrálo jen proto, aby politici – přes nově dosazené vedení nové, téměř tisícihlavé Národní centrály proti organizovanému zločinu, získali vliv na rozpracované případy. Policejní šéfové i ministr vnitra Milan Chovanec naopak argumentovali, že ÚOOZ i protikorupční policie pracují na podobných kauzách. A že tedy po spojení budou výkonnější.

Čtyři měsíce policejního ombudsmana

Někdejší policejní důstojník Almer vyhrál výběrové řízení a začátkem srpna se stal úředníkem ombudsmanovy kanceláře. Měl například řešit podněty policistů, kteří si stěžují na šikanu od nadřízených. Už v půlce srpna ale ministerstvo přestěhovalo celou kancelář z ústředí na pražské Letné do poněkud zastrčené budovy na Pankráci.

V listopadu pak státní tajemník ministerstva rozhodl, že se celá kancelář ruší. A že její zaměnstanci budou spadat pod jinou část ministerstva. Ovšem kromě jednašedesátiletého Almera, který dostal ve zkušební lhůtě výpověď. Aniž mu úřad nabídl jiné místo.

Navíc jeho nadřízená, ombudsmanka Blanka Besserová, musela už předtím vysvětlovat různým vysoce postaveným úředníkům, proč se k ní do kanceláře dostal právě Almer.

„Všichni jí vyčítali v podstatě to, jak je možné, že v novinách píšou o tom Almerovi, že si tohleto myslí a zastává takovéto názory,“ říká Almer. Právě tenhle řetězec událostí Almera přesvědčil, že se ho ve skutečnosti chtělo ministerstvo zbavit. „Navíc za celou dobu neměl k mojí práci nikdo žádné výhrady,“ upozorňuje.

Muž, který slyšel

Almer si myslí, že kromě kritiky změn v policii mohla na ministerstvu vadit i jeho minulost. K policii se dostal v roce 1991, kdy ho do služby povolal jeho kamarád, disident Jan Ruml. Policie se tehdy potřebovala očistit od komunistických důstojníků.

Posledních dvanáct let řídil Útvar zvláštních činností, přes nějž fakticky tečou všechny odposlechy. Včetně těch, kterými se obžaloba snaží usvědčit bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, souzeného za korupci.

„Takže těch lidí, kteří myslí, že jsem nemusel svoji práci dělat až tak pečlivě, těch je samozřejmě celá řada. A mnozí z nich jsou velmi vlivní,“ naznačuje Almer.

Běžný postup, říká ministerstvo

Ministerstvo vnitra naopak říká, že na Almerově odchodu nic divného není - a rozhodně prý nemá co do činění s kritikou policejní reformy. „Příliš nerozumíme tomu, proč se spojují věci, které spolu vůbec nesouvisí," nechápe mluvčí ministerstva Lucie Nováková. Kancelář ombudsmana na vnitru sice zaniká, ale jen proto, aby podle Novákové tahle instituce fungovala lépe: Doteď byla společná pro vnitro, policisty i hasiče. Napříště ale bude mít každá složka svého ombudsmana.

„Pan Almer byl přijat na řadovou pozici a jeho pracovní poměr ukončilo Ministerstvo vnitra standardně v rámci zkušební doby, což s jeho aktivitami mimo pracovní poměr nijak nesouviselo," tvrdí mluvčí Nováková.

Po odchodu od policie v roce 2013 – protože, jak říká, byl unavený a práce ho přestala bavit – pracoval Almer pro společnost Noen podnikatele Jaroslava Veverky, muže, který kdysi seznámil Mirka Topolánka s Markem Dalíkem. Almer ve firmě po třech letech sám skončil – zjistil prý, že vlastně nemá co na práci. A rozhodl se vrátit do státní sféry. Teď je rozhodnutý se o své bývalé místo soudit.

Reklama

Doporučované