Hlavní obsah

Poslanci odhlasovali vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání

Tiskové konference poslaneckých klubů po hlasování Sněmovny.

 

Reklama

ONLINE: Poslanci se znovu zabývali případem Čapí hnízdo.

Článek

Po několika týdnech projednávání v mandátovém a imunitním výboru Sněmovna na schůzi rozhodovala o tom, zda vydá premiéra Andreje Babiše a předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Sněmovna hlasovala o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu.

Jednání Sněmovny jsme sledovali online:

14:38 - Vyjádření zástupců SPD na tiskové konferenci.

Tomio Okamura sdělil, že už od loňska považuje za důležité vysvětlit, proč projekt, který jeho tvůrce nepovažuje za malý nebo střední, získal takovou dotaci. SPD si myslí, že korektní prošetření této kauzy je jediná možnost, jak celou situaci vyřešit a sprovodit ze světa.

14:30 - Vyjádření zástupců KSČM na tiskové konferenci.

Odbočky k příběhům z minulosti v rámci jednání připadaly KSČM jako zbytečné. KSČM hlasovala pro vydání ne proto, že je přesvědčena o vině Babiše a Faltýnka, ale protože chce dát příležitost soudům nezávisle rozhodnout. Šéf mandátového a imunitního výboru a člen KSČM Stanislav Grospič poděkoval jeho členům za výsledek jednání.

14:20 - Vyjádření zástupců TOP 09 na tiskové konferenci.

TOP 09 si nepřeje, aby vznikla pachuť mezi občany, že si je někdo rovnější než jiný. A platí to prý i pro politiky jako je premiér nebo šéf poslaneckého klubu. Podle Miroslava Kalouska je nutné vydání proto, že se Andrej Babiš obohatil o 50 milionů, které zkonzumoval.

14:11 - Vyjádření zástupců STAN na tiskové konferenci.

Starostové a nezávislí vítají rozhodnutí Sněmovny. Petr Gazdík považuje za zarážející, že v této zemi si lze objednat trestní stíhání. Tvrdí, že situace je zarážející obzvlášť ve chvíli, když hnutí ANO obsazuje už 4 roky post Ministerstva spravedlnosti. Po prostudování zprávy OLAF jsou Starostové a nezávislí toho názoru, že celá kauza jednoznačně patří k soudu.

Jan Farský tvrdí, že potom, co roky všichni slýchají, že Sněmovna je žvanírna, trávili dnes poslanci několik hodin sledováním útoků Faltýnka a Babiše na všechny kolem.

14:03 - Vyjádření zástupců ČSSD na tiskové konferenci.

Kateřina Valachová si myslí, že funkce imunity je mrtvá. Považuje za špatný signál, že si někteří poslanci hrají na vyšetřovatele, státního zástupce a soudce. Poslanci a poslankyně by podle ní měli být chráněni hlavně za výroky na půdě Sněmovny. Podle ČSSD výroky Andreje Babiše o mafii znevažují právní stát.

13:54 - Vyjádření zástupců Pirátů na tiskové konferenci.

Hlasování dopadlo podle předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka tak, jak se očekávalo, a tak, jak si Piráti přáli. Podařilo se prý dosáhnout toho, že postup bude naprosto spravedlivý. Povedlo se prý kauzu uhájit před politickou manipulací ze strany státních orgánů, které jsou pod patronací Andreje Babiše.

13:52 - Vyjádření zástupců KDU-ČSL na tiskové konferenci.

KDU-ČSL se rozhodla všemi přítomnými poslanci, že umožní Andreji Babišovi a Jaroslavu Faltýnkovi, aby se očistili před nezávislým soudem. Marek Výborný považuje Babišovy výroky o tom, že je možné si v Česku objednat trestní stíhání, za skandální. Chce, aby premiér a ministr spravedlnosti tyto informace vysvětlili.

13:39 - Poslanci v hlasování rozhodli o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Pro bylo 111 poslanců, proti bylo 69 poslanců.

Pro vydání Jaroslava Faltýnka hlasovalo taktéž 111 poslanců, proti 69 poslanců.

13:27 - Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) označil poslance hnutí ANO za pokrytce.

„Rád bych se vyjádřil k presumpci neviny. My ji v KDU-ČSL ctíme, nikdy jsme neřekli, že jsou pánové vinni - neřekli jsme, že někdo z nich něco ukradl nebo udělal podvod. Nebudeme rozhodovat o vině a trestu. Ani volby nerozhodují o vině a trestu. Byl bych rád, kdyby poslanci hnutí ANO, až jejich šéf bude označovat někoho za zloděje, a označil jich tady několik příjmením, aby poslanci hnutí ANO plamenně vystoupili a řekli, že tady platí něco jako presumpce neviny.”

13:15 - Radek Rozvoral (SPD): „Hnutí SPD od začátku propuknutí kauzy Čapí hnízdo prosazuje její řádné a objektivní prošetření. Bylo pro nás velice důležité to, že jsme si mohli vyslechnout policejního vyšetřovatele, státního zástupce a oba poslance. V případě kauzy Čapí hnízdo existuje velké podezření o jejím zpolitizování - a to hlavně její načasování na dobu těsně před volbami a vyjádřeními některých osob nejen v mediálním prostoru.”

Radek Rozvoral si dále stěžoval na to, že poslancům nebyla zatím dodána do češtiny přeložená zpráva OLAF. SPD se nelíbí nesrovnalosti v žádosti o dotaci a její částečná netransparentnost. V celé věci by měl rozhodnout nezávislý soud. Rozvoral doporučil SPD hlasovat pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

12:54 - Vojtěch Filip (KSČM): „Já si názor na zachování imunity zachovávám po celou dobu. Jsem přesvědčen, že je potřeba si rozmyslet, jestli chceme ctít dělbu moci, nebo ne. Pokud bude dělba moci mezi mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní, tak ta imunita není žádná výhoda. Je to obrana jedné moci před druhou. Prosím ty, co říkají, že imunitu zrušíme, ať zváží, za čím jdou. Jestli chtějí diktaturu, kde bude jeden rozhodovat o všech třech mocích, tak prosím.”

12:50 - Jan Farský (STAN): „Ztrácím se v tom, čekal bych aspoň minimální integritu. Věřím, že se poslanci před nezávislými trestními soudy očistí. A myslím si, že to bude pro ně větší satisfakce, než kdybychom tu dobu posunuli o 4 roky. Co se změnilo? Kde je vaše integrita? Takhle vám zachutnala moc?”

12:28 - Monika Oborná (ANO): „Nikomu z vás bych nepřála na vlastní kůži zažít podobnou zkušenost. Studovala jsem kauzu Čapí hnízdo podrobně 5 hodin. Já opravdu nemusím být právník, abych došla k závěru, že v kauze panuje nejen spousta nesrovnalostí, ale že chybí důkazy. Celý případ je přiživován médii. Voliči rozhodli o tom, že Andrej Babiš má jejich důvěru. Andrej Babiš získal největší mandát ze všech politiků. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek by měli mít možnost vykonávat svou funkci, pro kterou je chtějí voliči.”

12:16 - Marek Výborný (KDU-ČSL): „Jsem šokován, že tady na plénu zaznívají věci, které zazněly na neveřejném jednání imunitního výboru. Máme zveřejnit stanovisko, nikoliv zveřejňovat informace. Opakuji ale, že o vině a trestu rozhoduje soud, nikoliv výbor.”

12:00 - Ivan Bartoš (Piráti): „Podnikám od osmnácti let. Nejsme žádné městské děti, máme poslance ze všech regionů. Mezi námi jsou i podnikatelé, kteří mají 20 let praxe a jsou plátci DPH. Neškatulkujte nás, nedávejte nám nálepku, která nemá relevantní základ. Neneseme stigmata té minulosti, která bohužel v této Sněmovně vidím i od stran, jež tady nebyly už dříve.”

11:55 - Josef Hájek (ANO): „Přirovnávám Piráty ke svazákům z 50. let, kteří v modrých košilích naběhli ze škol do továren a na venkov a mluvili o kolektivizaci a znárodňování. Nyní naběhli do poslaneckých lavic. Chybí vám pokora.”

11:48 - Mikuláš Ferjenčík (Piráti): „Chtěl bych se zabývat tou větou, kterou Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek tak často opakují - že kdyby nešli do politiky, nikdo by Čapí hnízdo nevytáhl. V České republice jsou tisíce lidí, kteří zneužívají dotace a účelově obcházejí pravidla. A bez toho, aby čas od času nebyl nějaký tento případ dohnán k soudu, se situace nezmění. Případ by měl být mementem pro lidi jako Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek. Měl by to být signál pro veřejnost, že když půjdou tito lidé do politiky, může je ta situace dohnat.”

11:43 - Věra Procházková (ANO): „Pánové jsou kriminalizováni a vláčeni médii už několik měsíců.” Věra Procházková je přesvědčena, že se jedná o politickou zakázku a snahu zdiskreditovat vedení úspěšného politického subjektu. Proces podle ní nectí Listinu základních práv a svobod.

11:31 - Poslanci reagují na projev Jaroslava Faltýnka.

Miroslava Němcová (ODS): „Když jde o vás, najednou nejste hrdina. Snažíte se všechno zašmodrchat, aby to vypadalo, že spolu souvisí ty případy, které spolu nesouvisí.”

11:09 - Jaroslav Faltýnek citoval vyjádření někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) v souvislosti s vydáním Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání v roce 2012. Kalousek tehdy hodnotil vydání Parkanové jako absurdní, ve spisu prý bylo příliš nepravd a neobjektivních informací. Kalousek se tehdy odkazoval na hodnotové desatero s tím, že je potřeba se ozvat, pokud se někomu děje bezpráví.

10:53 - Jaroslav Faltýnek (ANO): „Policejní komisař má věštecké schopnosti, ale nemá k tomu žádné důkazy. Všechno, co bylo předloženo, je absolutní nesmysl. Znovu říkám, že budu hlasovat pro své vydání, protože je to sračka, pane docente.”

„Od začátku tvrdím, že neexistuje žádný konkrétní důkaz. Myslím si, že v demokratickém státě nemůže být občan trestně stíhán za to, že je v blízkosti jiného trestně stíhaného občana. Jsem toho názoru, že jsem bezprecedentně vystaven vůli policejního komisaře, aniž by k tomu měl jakékoliv relevantní důkazy.”

10:41 - Jaroslav Faltýnek (ANO): „Nazývám tuto kauzu sračkou.”

„Domníváte se, že jsme já nebo pan Babiš takoví hlupáci, že společně vymyslíme takový podvod? Za dobu své kariéry jsem takových věcí spáchal stovky nebo tisíce - a to je legální prodej akcií. Za cenu, kterou stanovil znalecký ústav na základě žádosti policie. To před vámi ale policie tají.”

10:33 - Zdeněk Ondráček (KSČM): „On není zase takový problém, aby policie zahájila trestní stíhání konkrétní osoby. Vy se bojíte, demokraticky se bojíte. Pokud bych mohl vykonávat činnost v komisi pro kontrolu GIBS, tak bych vám takové případy dokázal. Takové případy v České republice bohužel opravdu existují.”

10:23 - Zbyněk Stanjura (ODS): „Jak je možné, že Andrej Babiš tvrdí, že se tady dá objednat trestní stíhání, a přitom má už 4 roky stejného ministra spravedlnosti?”

10:17 - Andrej Babiš: „To, že mi sahají na manželku a děti, je prasárna. Budu hlasovat pro své vydání.”

Podle Andreje Babiše OLAF ignoroval doporučení komise, podle které je vyloučeno, že farma Čapí hnízdo je velkým podnikem napojeným na Agrofert. Dokumenty přitom podle něj představují relevantní pramen pro analýzu toho, zda je farma malým či středním projektem. OLAF proto není podle Andreje Babiše objektivní.

10:04 - Andrej Babiš k úřadu OLAF: „OLAF vyšetřuje společnost Volkswagen podobně dlouho jako Čapí hnízdo. Společnost Volkswagen měla získat peníze od Evropské investiční banky prostřednictvím podvodu. OLAF tvrdí, že při žádosti o úvěr společnost neuvedla, že podváděla s emisemi. Musím se smát, když Bakalovy noviny říkaly, že OLAF je super a nezávislá organizace. I Ingeborg Grässleová z německé CDU OLAF kritizovala. A potěším kolegu Okamuru - žalobu na OLAF podala i Marine Le Penová.”

9:54 - Andrej Babiš předkládá důkazy o své nevině: „Měl jsem vlastnit akcie farmy - a zároveň policie tvrdí, že žádné akcie neexistovaly. Moji vinu policejní orgán vyvozuje z toho, že další obvinění jsou moji příbuzní, za které jsem se měl skrývat. Ve spisu není jediný přímý důkaz toho, že bych páchal trestnou činnost. Vyšetřovatel této účelové kauzy byl napojen na mafii. Čapí hnízdo není rodinné sídlo, slouží veřejnosti. Žádná korupce nebyla a žádný podvod nebyl. Nikdo na farmě nezbohatl, ekonomicky ještě nevydělala. Kdo šetří dotační projekty, které rozkradly desítky miliard? Je to výsměch mně a všem občanům České republiky.”

9:44 - Andrej Babiš ve svém projevu: „Proč policie požádala o naše vydání v nejzazší možný termín těsně před volbami v srpnu roku 2017? Je to zakázka mafie, která tady kradla miliardy. Policie dobře věděla, že Babiš a Faltýnek budou poslanci. To je jednoznačný argument toho, že je to celé zpolitizované. Kvůli této vylhané kauze a mediální masáži, hlavně od České televize, jsme ve volbách přišli o 10 %.”

9:33 - Poslankyně Kateřina Valachová přednesla usnesení mandátního a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Výbor doporučuje vyslovit souhlas k trestnímu stíhání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Vyjádření poslaneckých klubů před jednáním Sněmovny o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

O tom, jak hlasování dopadne, bylo známo více už před zahájením schůze, neboť jednotlivé stranické kluby oznámily své postoje k hlasování. Podle očekávání je většina parlamentních stran pro vydání obou politiků. Zástupci SPD uvedli, že je třeba celou záležitost vyřešit rychle.

Podle Víta Rakušana ze STAN nemá kauza Čapí hnízdo politický rozměr, jak ostatně potvrdil i mandátový a imunitní výbor. Podle hnutí má poslanecká imunita nesmyslně velký rozsah. Místo toho, aby se poslanci zabývali novými zákony, studují trestní spisy premiéra a zprávu OLAFu, řekl posléze Jan Farský. Hnutí STAN nehodlá vstupovat do vlády, jednání by ale neodmítlo.

K jednání s hnutím ANO je připravená i KDU-ČSL, pozvání ale zatím nedostala. Jednou z podmínek strany je, aby v případné vládě ANO nemělo v gesci ministerstva obrany a vnitra - právě kvůli probíhající kauze.

Podobně mluvili i Piráti. Projednávání kauzy poslance podle nich zdržuje, o vině či nevině Babiše a Faltýnka má rozhodnout nezávislý soud. Uplatnění poslanecké imunity je v tomto případě bezpředmětné.

Policie chce oba vrcholné politiky vyšetřovat kvůli dotaci přidělené v roce 2008 na vybudování farmy Čapí hnízdo. Vyšetřovatelé už v kauze obvinili devět lidí, mezi nimi manažery koncernu Agrofert a příbuzné Andreje Babiše.

Sám Babiš i Faltýnek tento týden v úterý vystoupili před poslanci mandátového a imunitního výboru a řekli, že chtějí být ke stíhání vydáni. Opakují, že jsou nevinní a že se ničeho nedopustili.

Podle dosavadních reakcí ostatních stran ve Sněmovně se zdá, že hlasování pléna bude jednoznačné. Jediný klub, který oznámil, že bude proti, je právě klub poslanců ANO - to však neznamená, že někteří z jeho členů zvednou ruku pro vydání svých stranických šéfů.

Pro Andreje Babiše může mít verdikt Sněmovny i další dopad. V úterý totiž neuspěla s žádostí o důvěru jeho první vláda a na začátku dalšího vyjednávání formulují případní koaliční partneři požadavek, aby v čele příštího kabinetu nestál politik, který bude trestně stíhán.

Reklama

Související témata:

Doporučované