Hlavní obsah

Čápi pomáhají likvidovat přemnožené hraboše. Zimu nepřežije 90 procent hlodavců, míní zoolog

Nezvykle velká hejna čápů na zoraných polích jen pomáhají nastavit přírodní rovnováhu. Přemnoženými hraboši se posilují před cestou do Afriky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nezvykle velká hejna čápů na zoraných polích jen pomáhají nastavit přírodní rovnováhu. Přemnoženými hraboši se posilují před cestou do Afriky.

Článek

Několikasethlavá hejna čápů bílých, která ornitologové v posledních dnech pozorovali na zoraných polích především na Moravě, pomáhají přirozeně regulovat stavy přemnožených hrabošů polních, kteří letos některým zemědělcům zničili úrodu. Podle východočeského zoologa Josefa Hotového jde o přirozený proces, který se pravidelně opakuje.

„Hraboši se přirozeně přemnožují, někde každé tři roky, někde až po pěti letech, je to přirozená situace. A zvýšený výskyt ptáků, kteří se jimi živí, je přirozenou reakcí přírody,“ vysvětluje Hotový.

Přemnožení hraboši se podle něj stávají snadnou kořistí i proto, že v chodbách, které si tvoří pod zemí, je jednoduše přeplněno. „Tím že jich je hodně, jsou ve stresu, a v důsledku toho musejí častěji na povrch, čímž se stávají kořistí,“ říká zoolog. Čápi bílí, kteří díky své velikosti a barvě bývají nejnápadnějšími polními lovci, podle něj velké množství hrabošů využijí pro získání zásob, které potřebují pro cestu do Afriky, na kterou se v posledních dnech hejna postupně vydávají.

Populační exploze hraboše polního podle něj však pomůže i další řadě živočichů, kteří se nyní budou na pole stahovat. „Jde o jejich přirozené predátory, u nás mezi ně patří především poštolky, káňata, většina druhů sov a také lasicovité šelmy. I jejich populaci hraboši pomohou. To, kolik má samice mláďat, záleží na její kondici. Když je nedostatek potravy, má mláďat nebo vajíček málo a mláďata také mají poměrně vysokou úmrtnost, protože je rodiče nemají čím živit. Naopak když je situace z pohledu predátorů taková jako letos, přežije více mláďat,“ vysvětluje.

A kolik podle jeho odhadu přežije hlodavců? „Většina hrabošů, které dnes vídáme na polích, nepřežije letošní zimu. V důsledku toho, jak se mezi sebou teď častěji potkávají, se mezi nimi také rozšiřují nemoci a ty v konečném důsledku způsobí, že 90 procent hrabošů, které teď vidíme, nepřežije, na jaře z nich nezbude skoro nic,“ říká a dodává, že zemědělcům by mohly pomoci také vydatné podzimní deště, které zaplaví nory hlodavců.

Reklama

Doporučované