Hlavní obsah

Cár papíru, bezcenný, mimo realitu. Opozice rozcupovala návrh rozpočtu

Foto: facebook Aleny Schillerové

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Poslanci začnou ve středu debatovat o rozpočtu pro příští rok. Už v úterý ho ale opozice ministryni financí úplně ztrhala jako nereálný cár papíru. Díky komunistům však návrh nejspíš ve středu projde prvním čtením.

Článek

Rozpočet na rok 2021 je naplánovaný se schodkem 320 miliard korun. Vláda určitě nemůže počítat s podporou koaličních poslanců, kteří návrh kritizují jako bezcenný a nerealistický. Budou usilovat o vrácení návrhu vládě k přepracování.

Středečního zasedání Sněmovny se chce zúčastnit i prezident Miloš Zeman.

„Bohužel to, co předložila vláda, neodpovídá tomu, že to má být nejdůležitější zákon roku, dá se to nazvat cárem papíru,“ pokrčil rameny předseda ODS Petr Fiala, podle kterého jsou všechna čísla v návrhu vymyšlená a nemají žádný reálný základ.

„Zažil jsem rozpočty kvalitní, udržovací i rozpočty špatné. V letošním roce však poprvé zažívám rozpočet, který nemá co dělat s ekonomickou realitou. Vychází ze scénářů, které nejsou pravdivé a nemohou se odehrát,“ říká poslanec a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Naráží tím na fakt, že příjmová část nezohledňuje změny ve velkém daňovém balíčku, který vláda teprve připravuje a ještě se neshodla na jeho podobě.

Jedná se především o variantu zrušení superhrubé mzdy, na jejíž podobě, respektive na výši daně po jejím zrušení se nedokážou dohodnout ani koaliční strany mezi sebou. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje 15procentní daň, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) přišel s návrhem ve výši 19 procent. Dopad zrušení superhrubé mzdy na příjmovou část rozpočtu by mohl být až 90 miliard korun.

„My tady jako poslanci tedy budeme schvalovat obrovský materiál, který je v zásadě bezcenný, protože neznáme podobu úpravy daňového balíčku,“ upozorňuje lidovecký předseda Marian Jurečka, podle nějž by se vláda měla chovat zodpovědně a k projednávání daňových věcí by měla přizvat i zástupce opozice, neboť časový dopad zákonů bude mnohem delší než jen pro příští rok. „V příštím roce se tyto věci evidentně zaplatí z emisí státních dluhopisů, ale kdo to zaplatí v příštích letech? Evidentně to budou platit lidé ze střední a nižší třídy, budou to platit i naše děti,“ dodává.

„Je překvapivé, že minulý rok, kdy daňové změny byly ve prospěch vlády, je do návrhu zahrnovala, přestože nebyly schválené. Vláda má nejprve odhlasovat daňové změny, aby bylo jasné, jak daně příští rok budou vypadat, a podle toho upravit rozpočet,“ souhlasí i pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. I Piráti budou hlasovat pro to, aby Sněmovna vládě rozpočet vrátila k přepracování.

Vicepremiér Hamáček současnou situaci při schvalování rozpočtu označil jako specifickou, ale potvrdil, že ČSSD jako vládní strana návrh v prvním čtení podpoří.

Sám ale chce mezi poslanci lobbovat právě za svůj návrh, který by po zrušení superhrubé mzdy počítal s 19procentním zdaněním. „Jsem přesvědčen, že v situaci, v jaké se země nachází, dodatečné navýšení deficitu o 90 miliard na 410 miliard, je něco, co si země dovolit nemůže,“ přiznal Hamáček. Babišův návrh podle něj pomůže pouze lidem s vyššími platy, a nestimuluje tak lidi k většímu utrácení.

Komunisté v prvním čtení návrh zákona o státním rozpočtu podpoří, avšak do budoucna budou mít nějaké podmínky. „Ve druhém čtení podáme několik pozměňovacích návrhů a o naší celkové podpoře rozpočtu v prosinci pak rozhodne přijetí jednotlivých pozměňovacích návrhů,“ vysvětlila poslankyně Miloslava Vostrá.

Reklama

Související témata:

Doporučované