Hlavní obsah

Čas na odpočinek a více spánku. Češi vidí v karanténě i pozitiva

Foto: Ilustrační snímek, Profimedia.cz

Žáci i studenti se víc učí navzdory zavřeným školám,

Reklama

Nouzový stav změnil rutinní návyky celé republiky. Hospody jsou zavřené, omezený je i pohyb venku. Koncerty a kulturní akce se vysílají online. Anketa UNICEF ukázala, jaké mají opatření dopady na Čechy.

Článek

Více spánku, cvičení jógy, úspora peněz, ale také pocit solidarity při šití roušek. Výběr z pozitiv, která lidé pozorují ve svých životech poté, co vešla v platnost vládní opatření, jež se snaží snížit šíření koronaviru. Anketa UNICEF „Jak zvládáte nouzový stav“ obsahovala 12 otázek, na které odpovědělo během čtyř dní přes tisíc respondentů.

Karanténa má například podle výsledků za následek, že 79 % Čechů si více myje ruce. Také se ukázalo, že 86,4 % seniorů uvedlo, že v případě potřeby vědí, kam se obrátit o pomoc, a že situaci zvládají. Opačná věková kategorie, školáci a studenti, se zase paradoxně více učí zavřeným školám navzdory. Necelá pětina z nich dokonce uvedla, že se učí „mnohem více“. Jako jednu z výhod uvádějí fakt, že se mohou více zaměřit ve vzdělávání na to, co je skutečně zajímá.

Mezi dalšími výhodami současného stavu dotazovaní často uváděli také to, že si mohou konečně odpočinout, že mají čas na seberozvoj a učení nových věcí. Lidé také tráví více času s rodinou, i když atmosféra v ní je u nadpoloviční většiny stejná, jako předtím. Svůj čas nejčastěji vyplňují právě péčí o příbuzné a domácími pracemi, prací z domova a sledováním filmů a televize.

Podle ředitelky české pobočky UNICEF Pavly Gomby však vyplavala na povrch i negativa. „Anketa ukázala i na problémy, které s sebou nouzový stav přináší, například 42 procent účastníků ankety uvedlo, že se teď celkově cítí psychicky hůře. Některé z individuálních odpovědí zní spíše jako volání o pomoc – jeden z respondentů nemá, jak se dostat k rouškám, další přišel o práci i bydlení. U dětí, pro které byla škola únikem z násilí nebo týrání v rodině, může být současný stav noční můrou,“ připomíná Gomba v tiskové zprávě.

Mezi odpověďmi také zazněly obavy z dalšího vývoje situace. Někteří respondenti uvedli, že mají strach z toho, že současná situace bude využitá k dlouhodobému omezení práv a svobod. Mladí lidé pak nejistotu cítili v tématech, jako jsou termín a forma maturity nebo budoucnost cestování.

Reklama

Související témata:

Doporučované