Hlavní obsah

Cash Only: Spousta lidí přijde o peníze, protože nic neroste do nebes

Foto: Pixabay.com/PIX1861

Světovými trhy cloumá nejen panika nad kolapsem developera Evergrande.

Reklama

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a nyní nově také Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Tento týden byl ve znamení dluhů. Finančními trhy hýbaly obavy z pádu nejzadluženějšího čínského developera Evergrande, SZ Byznys zase přinesl pokračování příběhu tuzemských dluhových mágů ze šedé zóny, kam nesahá kontrola České národní banky. A do třetice je tu rostoucí státní dluh Česka, jehož dynamiku někteří začínají přirovnávat ke Španělsku, Portugalsku, či dokonce Řecku po minulé finanční krizi v letech 2007/8.

Množství neregulovaných fondů, které nastřádaly peníze známých i neznámých investorů – jako v případě WCA International – za poslední rok rapidně vzrostlo (z 221 na současných 326). Je vidět, že lidé usilovně hledají výnos peněz, které jim leží na účtu. A vrhají se na nemovitosti, ti otrlejší do finančních investic, a ti největší blázni pak svěřují peníze cizím lidem na dobré slovo ve víře, že se o ně postarají jako o vlastní.

O peníze tak zákonitě v příštích letech přijde hodně lidí. Ale možná nikoli nejbláznivější jsou ti, kteří se snaží spekulovat na burze a „beat the market“, což bylo vždy snem traderů, nýbrž ti, kdo uvěřili, že některá aktiva porostou do nebes, například nemovitosti, ale hlavně kryptoaktiva. Krypto je pro řadu lidí synonymem snadného výdělku.

„Chránit člověka před důsledky bláznovství v konečném důsledku jen znamená, že svět zalidňujeme blázny,“ prohlásil anglický biolog a sociální filozof Herbert Spencer. Tak radikální, abychom investory nechránili vůbec, si dnes dovolit být nemůžeme, ale někdo si prostě musí nabít hubu, jinak se nepoučí.

Dluhové potíže čínského developera Evergrande, jehož platební neschopnost se očekávala už několik týdnů, znovu rozpoutaly debaty o zdraví čínského realitního sektoru. Stavebnictví bylo přitom jedním z hlavních tahounů hospodářského růstu Číny v posledních desetiletích. Čínská komunistická vláda se nyní snaží srazit zadlužení celého realitního sektoru, jehož pád by mohl nejen způsobit masivní finanční krizi, ale také utnout ten zázračný hospodářský růst.

A do třetice je tu bláznovství českého státního dluhu, které je složitější, protože zadlužování je hnáno touhou politiků po znovuzvolení – a tu není snadné překonat. Hrozivá přitom není samotná úroveň českého zadlužení, ale jeho dynamika. Státní dluh se za dva roky zvýšil o třetinu ze zhruba 30 procent HDP na 40 procent a růst bude dál. Jelikož se nejen Česká národní banka, ale i největší světové centrální banky chystají zvyšovat úrokové sazby, zřejmě to pro českého daňového poplatníka nebude levné.

Na závěr ale i o pozitivní síle dluhu. Jaký majetek měl před dvaceti lety Daniel Křetínský? A jaký má teď? Pomineme-li velmi chytré výměnné obchody s polostátním ČEZem, pak velká většina jeho obrovské expanze byla zpočátku hnána dluhovým financováním. Křetínský jako nikdo využil éru ultralevných peněz, aby ufinancoval obrovskou páku a stal se hvězdou tuzemského (i evropského) investičního nebe.

Zajímají vás úspěchy českých e-shopů, nové investice Daniela Křetínského nebo chystané regulace kryptoměn? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované