Hlavní obsah

Odtud šlo k lidem závadné hovězí. „Jaké lidi to pouštíme k masu?“ ptá se šéf masokombinátu

Je nefér, že jsme se o problému dozvěděli nejdřív z médií, říká majitel masokombinátu v rozhovoru pro Seznam Zprávy ve středu večer.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Majitel masokombinátu Krásno Karel Pilčík o potravinářských průkazkách, které jsou k ničemu. A také o tom, jak k němu informace o problémech v jeho fabrice doputovaly. „Je nefér, že jsme se o problému dozvěděli nejdřív z médií,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Minimálně část ze 700 kilogramů polského hovězího, ve kterém se podle oznámení ministerstva zemědělství našly bakterie salmonely, už je zkonzumována nebo zmizela u prodejců.

Závadné maso putovalo do pěti českých provozů. Do Krásna ve Valašském Meziříčí se dostalo 201 kilogramů a právě majitel tohoto masokombinátu říká, že část už zmizela mezi zákazníky.

„Maso stahujeme od zákazníků, větší část se podařilo zadržet, ale část byla zkonzumovaná,“ uvedl majitel masokombinátu Karel Pilčík, který je zároveň předsedou Českého svazu zpracovatelů masa.

„Je to za posledního půl roku už třetí výzva, abychom stáhli maso kvůli podezření na salmonelu. Předchozí zásilky byly z Holandska a Belgie,“ řekl Seznamu Pilčík.

Stěžuje si také na to, že se zprávu, že zásilka se závadným hovězím doputovala i do jeho firmy, dozvěděl dříve z médií než od veterinářů.

„Je to minimálně nefér, měli jsme o tom být informováni první.“

Kde se vzala salmonela

Polské maso mohlo být podle něj kontaminované salmonelou od člověka, který s hovězím pracoval. Nasvědčuje tomu druh bakterie, která se v zásilce našla, a fakt, že nákaza u tohoto druhu masa není příliš obvyklá.

To ostatně překvapilo i Juraje Šeketu, ředitele firmy Animalco, která závadnou zásilku po Česku dále distribuovala.

„Obecně je nákaza salmonelou obvyklejší u drůbežího než hovězího masa,“ říká také mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Ředitel krásenského masokombinátu Karel Pilčík proto míní, že je čas zpřísnit podmínky potravinářských průkazů pro lidi, kteří maso zpracovávají.

Obvyklou praxí podle něho je, že potravinářské průkazy doktoři vydávají bez toho, aby daného člověka osobně prověřili. „Odběry, které jsou nepříjemné, ty se dnes vůbec nedějí,“ říká Pilčík.

Sám vlastní potravinářský průkaz ze sedmdesátých let a dodnes je platný. „Je to správně? Já osobně si myslím, že ne,“ dodává majitel masokombinátu.

Zabránit podobným nákazám salmonelou je podle něj možné jen zvýšenými kontrolami lidí, kteří do styku s masem přijdou.

„Je spousta nezodpovědných zaměstnanců, kteří mají nějaké střevní onemocnění a nepřihlásí se k tomu a jsou ve firmě,“ popisuje předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Reklama

Doporučované