Hlavní obsah

CDU kancléřky Merkelové v zemských volbách podle odhadů neuspěla

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové v nedělních volbách podle odhadů televize ARD neuspěla.

Článek

V Bádensku-Württembersku podle televize ARD s 31 procenty vyhráli Zelení, jejich koaliční partner CDU skončila druhá s 23 procenty hlasů. Výsledek by zřejmě znamenal, že si místní premiér Strany zelených Winfried Kretschmann podle všeho udrží svůj post.

Podle prognóz budou navíc ve státním parlamentu zastoupeny Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) a Svobodná demokratická strana (FDP), které dosáhly výsledku mezi jedenácti a dvanácti procenty. CDU, které ARD připsala 23 procent, hrozí odchod do opozice, protože Kretschmann nevylučuje vládní koalici právě se sociálními demokraty a liberály z FDP.

Do zemského sněmu se tam podle odhadů dostane ještě Alternativa pro Německo (AfD), která je označována za populistickou a krajně pravicovou stranu, získat by mohla 11,5 procenta. Jisté je, že AfD zůstane v opozici, neboť s ní ostatní strany předem odmítly spolupracovat.

V sousedním Porýní-Falci podle televize ZDF vyhráli sociální demokraté (SPD) s 33,5 procenta hlasů, zatímco CDU obdržela 25,5 procenta a skončila druhá. Také místní sociálnědemokratická premiérka Malu Dreyerová má podobně jako její bádensko-württemberský kolega Kretschmann naději, že ve funkci zůstane.

Překvapivě drtivá výhra SPD

Výsledek by totiž podle Deutsche Welle mohl potenciálně otevřít dveře koalici se Zelenými a FDP, s níž by Dreyerová chtěla pokračovat. Ekologická strana dostala podle ZDF 9,5 procenta hlasů a liberálové 6,5 procenta. Do zemského sněmu se dostanou podle odhadů ještě AfD s 10,5 procenta hlasů a liberálové s 5,5 procenta hlasů.

Pokud se odhady potvrdí, bude výsledek z Porýní-Falce nečekaně drtivým vítězství SPD. Průzkumy v této západoněmecké zemi předpovídaly vyrovnaný souboj CDU s mírně favorizovanými sociálními demokraty.

CDU si pohoršila v obou státech, oproti posledním volbám dosáhla o 4 procentní body méně v Bádensku-Württembersku a 5,8 bodu v Porýní-Falci. Kancléřka Angela Merkelová, která je ve funkci od roku 2005, v září neusiluje o znovuzvolení a její CDU již nyní podle Reuters „chybí bonus Merkelové, který se čtyřmi po sobě jdoucími národními volebními vítězstvími přinesla“.

Volební místnosti se otevřely v 8:00 a hlasovat bylo možné až do 18:00. První oficiální výsledky zde byly při volbách před pěti lety známy okolo 22:30, letos by to ale mohlo být později vzhledem k očekávanému velkému podílu korespondenčních hlasů. Této formě výběru kandidáta dalo kvůli pandemii nemoci covid-19 očividně přednost nejvíce voličů v historii.

Až 60 procent voličů v Porýní-Falci mělo volit korespondenčně, z Bádenska-Württemberska zatím aktuální údaje nejsou k dispozici. Pozorovatelé však ve státě podle webu Deutsche Welle zaznamenávají nárůst počtu hlasů zasílaných poštou dlouhodobě. V národních volbách v roce 2017 tam hlasovalo korespondenčně přibližně 30 % lidí.

Vedle korespondenčního hlasování bylo možné volit i tradičně, tedy vložením lístku do urny ve volebních místnostech. Kvůli pandemii ale voliči musí dodržovat přísná hygienická opatření. Do hlasovací místnosti je možný vstup jen se zdravotnickou rouškou, případně s respirátorem třídy FFP2 a vyšší. Povinná je dezinfekce rukou a nezbytné je dodržování vzájemného odstupu.

Obě nedělní volby se podle webu Die Welt mohou zdát ještě významnější na spolkové úrovni než na té zemské. Představují totiž první fázi „supervolebního roku 2021“, kdy bude o obsazení parlamentů hlasovat hned šest států, v září pak Německo čekají volby do celonárodního parlamentu, Německého spolkového sněmu.

Volby představují nejen zkoušku sil před zářijovými parlamentními volbami v Německu, ale jejich výsledky mohou také naznačit osud vládní CDU končící kancléřky Angely Merkelové. Strana, která je největší politickou silou v Německu, může s odchodem Merkelové skončit v opozici.

Podle některých politických komentátorů mohou nedělní volby rovněž definovat moment, kdy vládní unie CDU/CSU konečně vybere svého kandidáta na kancléře. Špatný výsledek pro CDU a předsedu strany Armina Lascheta, pro něhož jsou nynější volby premiérou v roli předsedy, by mohl prospět lídrovi CSU a bavorskému premiérovi Markusi Söderovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované