Hlavní obsah

CEB schválila půjčku 300 milionů eur pro ČR na boj s koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rozvojová banka Rady Evropy (CEB) schválila úvěr 300 milionů eur, v přepočtu 8,2 miliardy Kč, pro Českou republiku. Půjčka má sloužit k financování zdravotnických výdajů v boji proti pandemii nemoci covid-19.

Článek

Banka dnes také poukázala na to, že Česko podniklo rychlé kroky na ochranu před touto nemocí ještě před potvrzením prvního případu v zemi.

„Půjčka od CEB podpoří českou vládu v její snaze o zmírnění šíření a dopadů nemoci covid-19 pokrytím 90 procent celkových nákladů, které budou v nejbližší době potřeba,“ uvedla banka. „Umožní nákup lékařského materiálu a zařízení, včetně testů, ventilátorů a respirátorů i ochranných pomůcek pro personál v první linii.“

Rozvojová banka Rady Evropy

CEB byla založena v roce 1956.

Je přičleněna k Radě Evropy, která podporuje a monitoruje spolupráci evropských zemí.

Česká republika je členem CEB od roku 1999.

„Současný úvěr je první úvěrovou dohodou přímo s českou vládou,“ upozornila banka. Půjčka by podle banky mohla financovat rovněž úpravy, které by přizpůsobily nemocnice, lékařské jednotky a různé prostory současným nouzovým potřebám.

„Ve světle této bezprecedentní pandemie banka zmobilizovala dodatečné lidské a finanční zdroje, aby zajistila, že bude moci pomáhat členským zemím, jak nejlépe to půjde,“ uvedl guvernér CEB Rolf Wenzel.

Reklama

Doporučované