Hlavní obsah

Čech vydělal na předstírané retardaci přes milion a Kalašnikov vyvíjí elektromobil

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Události, které v pátek zaujaly redaktora Rudolfa Požára.

Článek

Ruská zbrojovka Kalašnikov začala vyvíjet civilní elektromobil CV-1. Vůz bude mít výkon 220 kilowatt, dojezd 350 kilometrů a zrychlení z nuly na sto za šest sekund. Karosérie se bude inspirovat historickým modelem IŽ 2125 kombi.

Ministerstvo školství chce v Americe výslovně povolit nákup střelných zbraní na obranu proti útokům osamělých střelců. Ze státního rozpočtu již veřejné školy dostávají dotace, u nichž není určen jejich účel. Na ministerstvu se proto hromadí dotazy, jestli lze tyto peníze využít i k nákupu zbraní.

Demokraté tyto plány odsoudili. Jde podle nich o nejohavnější a nejnebezpečnější zneužití veřejných pravomocí v moderních dějinách amerického školství.

Muž v Praze předstíral retardaci a získal na sociálních dávkách přes milion a čtvrt korun. Už v roce 2006 se mu podařilo přesvědčit lékaře a sociální pracovníky, že trpí těžkou retardací a má IQ 35. V roce 2018 pobíral důchod devět tisíc měsíčně. Pachatel byl již v minulosti trestán za prodej drog a majetkovou trestnou činnost. Nyní mu hrozí osmiletý trest.

V noci ze čtvrtka na pátek zaznamenali obyvatelé Chebska a Sokolovska zemětřesení. Silné bylo 3,7 stupně na Richterově stupnici. Svědci popisují dunění, chvění a praskání domů. Škody zatím nikdo nehlásí. Země se v této oblasti třásla také před třemi měsíci.

Podle studie uveřejněné v lékařském časopise Lancet není zdravé pít sklenku alkoholu denně, jak se dříve tvrdilo. Vědci výzkum prováděli ve 195 zemích. Střídmým pitím alkoholu sice lze předcházet srdečním onemocněním, zvyšuje se ale riziko rakoviny a dalších chorob.

Reklama

Doporučované