Hlavní obsah

Čechy s covidem mohou léčit v Maďarsku či Německu. Vláda se chystá na kolaps

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda se připravuje na možný kolaps zdravotnictví, který hrozí za dva týdny – pokud nezafungují zavedená a další chystaná opatření. Premiér už v okolních zemích zajišťuje nemocniční lůžka pro české pacienty.

Článek

Exponenciální nárůst počtu nakažených koronavirem a s ním spojený nárůst počtu lidí, kteří budou vyžadovat lékařskou péči, může i přes zaváděná opatření ještě několik týdnů pokračovat. České nemocnice však nejsou nafukovací, proto premiér Andrej Babiš (ANO) podle informací Seznam Zpráv už začal dojednávat pomoc v sousedních zemích.

„Premiér dojednává lůžkové kapacity v Polsku, Německu a Maďarsku,“ potvrdili nezávisle na sobě dva účastníci pondělních jednání. Babiš měl se svými protějšky z těchto zemí telefonicky hovořit o víkendu.

„Z toho, co vím, je to tak. Hovoří se o desítkách lůžek,“ potvrdil informaci i ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Možnost spolupráce naznačil už před týdnem český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka, podle nějž existuje oboustranný příslib spolupráce v lůžkových kapacitách JIP. „Experti nyní sledují situaci v ČR,“ řekl minulý týden pro Seznam Zprávy.

Podle Jana Hamáčka musí být dnes vyhlášená opatření co nejtvrdší, protože jinak by Česko za 14 dní čekal kolaps. „Pokud máme jednu poslední ránu, musíme ji trefit na desítku.“ V nedávném rozhovoru pro Právo dokonce uvedl, že na ulicích mohou stát mrazáky na mrtvoly, jako tomu bylo na jaře v New Yorku. „Stojím si za tím na základě modelů, které mám od ÚZIS. Lidé by měli pochopit, že se něco děje,“ vysvětlil Hamáček, který už v druhé polovině července vyzýval k tomu, aby se lidé vrátili k rouškám.

Konkrétní opatření, která mají zabránit newyorskému scénáři, vláda představí dnes v podvečer na tiskové konferenci po svém zasedání. Večer po osmé hodině zároveň ministr zdravotnictví Roman Prymula promluví k národu v televizním projevu.

Novinky by měly začít platit od středy. Po jednání tripartity její členové informovali například o diskutovaném uzavření základních škol či zavedení roušek na některých exponovaných veřejných místech, například na zastávkách.

Reklama

Doporučované