Hlavní obsah

Když zavřete školy, přijde italský scénář, varují kritici plánu

Tisková konference tripartity, kde se hovořilo mimo obvyklých témat i o uzavření škol.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Členové tripartity po dopoledním zasedání představili některá další opatření v boji proti koronaviru, která jim vláda představila. Většinová shoda je na uzavření základních škol či nošení roušek ve vybraných venkovních prostorách.

Článek

Další sadu opatření v boji s covidem ohlásí vláda dnes večer po jednání. Platit začnou od středy. Už na dopoledním zasedání tripartity ale zaznělo, že nově by mohlo dojít k uzavření základních škol. Ve hře je i nošení roušek v některých venkovních prostorách, kde se sdružuje větší množství lidí.

Definitivní rozhodnutí ale padne až na vládě.

„O tom, zda uzavřít nebo neuzavřít první stupeň základních škol, byla dlouhá diskuze. Většinový názor nakonec byl, že má převahu názor epidemiologický, tedy, že děti mohou být přenašeči covidu na své rodiče a další. Většinový názor byl pro uzavření škol,“ řekl na tiskové konferenci po jednání tripartity prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Sám však pro uzavření nebyl. „Myslím, že děti na prvním stupni ještě nejsou dostatečně vyzrálé k tomu, aby se distančně učily. Ale převládl většinový názor zaměstnavatelů a odborů. Rozhodnou pan ministr Prymula a vláda.“

Jeho slova o tlaku na uzavření základních škol potvrdil i šéf odborářů Josef Středula, podle nějž však byli členové tripartity ubezpečeni, že naopak nedojde k uzavření školek. „Po konzultaci s odbory pracovníků ve školství byly názory zavřít nebo nezavřít padesát na padesát. Řekli jsme ale, že jestliže podle epidemiologů je to zdroj šíření, tak v tom případě zavření má smysl,“ uvedl Středula.

První ostrá odmítnutí nápadu zavřít i první stupeň ale zaznívají z nemocnic. O pacienty by se pak neměl kdo starat, uvedl anesteziolog VFN v Praze Martin Balík. Podle něj je to cesta k italskému scénáři. „Vy jste asi vůbec nepochopil, co tady celou dobu děláme. Staráme se o pacienty v kritickém stavu, jestli mi vypadne třetina personálu kvůli zavření ZŠ, máme tu italský scénář. Na to jsme se fakt nepřipravovali,“ uvedl Balík na ČT 24.

Stejné obavy za Zlínský kraj vyjádřil jeho hejtman Jiří Čunek. Podle něj epidemie u dětí a ve školách takový problém není. Zavření prvního stupně základních škol a přechod na distanční výuku by podle něj způsobily velké problémy v nemocnicích. „Náš největší personální problém je v tom, abychom udrželi lidi v práci,“ uvedl hejtman.

Co se dnes čeká

17:30 Tisková konference vlády po jejím odpoledním zasedání

20:05 Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupí v televizním projevu k aktuálnímu vývoji situace kolem šíření nemoci covid-19.

Bude víc míst, kde jsou povinné roušky?

Tripartita projednávala i další možná opatření, včetně například rozšíření míst, kde by bylo povinné nošení roušky. „Někteří z nás navrhovali, aby podobně jako v celé Evropě se roušky nosily i mimo budovy venku. Nakonec ministr Prymula řekl, že určitě budou nutné roušky ve veřejných prostorech, například na zastávkách veřejné dopravy,“ dodal Hanák.

Odboráři v souvislosti s možným uzavřením škol tlačí i na zvýšení ošetřovného ze 60 na 80 procent. „Na to byla odpověď, že není důvod ho zvýšit. Rodič, který zůstane doma kvůli uzavřené škole dítěte, by ale denně přišel o 40 procent svého příjmu. Považujeme to za nedůstojné. Jedná se o investici do lidí a v tomto případě i do kupní síly,“ řekl šéf odborů.

Detaily se nedozvěděla ani opozice

Vláda o konkrétních opatřeních rozhodne na odpoledním zasedání. Premiér Andrej Babiš některá z nich naznačil i zástupcům opozice. Podle nich však ani na dnešním dopoledním jednání nepadlo, jestli takto navržená opatření jsou už jistá nebo ne.

„Pan premiér nás poprosil, abychom o nich nehovořili, protože do večera ještě může být vše jinak,“ uvedl poslanec Jan Farský, který se videohovoru účastnil za hnutí Starostů a nezávislých. Zásadní pro něj byla informace o stavu, v jakém se nyní Česko nachází. „Dozvěděli jsme se, že exponenciální nárůst může pokračovat ještě 14 dnů, jsme tedy v hodně kritické situaci. Po dnešní debatě si však nejsem úplně jistý, jestli vláda má konkrétní data,“ uvedl.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se na jednání s představiteli vlády snažila získat informace o konkrétní pomoci pro lidi, kteří jsou a ještě nejspíš budou opatřeními zasaženi. „Navrhla jsem okamžitou aktivaci Pětadvacítky, odklad sociálních odvodů OSVČ a přijetí námi navrhovaného odškodňovacího zákona. Když těm lidem ze dne na den zakážou podnikat, měli by jim také pomoct, stejně jako na jaře,“ uvedla.

Opozice zároveň znovu apelovala na zlepšení komunikace vůči veřejnosti. „Je třeba obnovit důvěru. Pokud budou lidem vyhrožovat, bude to kontraproduktivní,“ dodala Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované