Hlavní obsah

Čeho se bojí generálové českého průmyslu? Krize v Německu

Čeho se bojí generálové českého průmyslu? Krize v NěmeckuVideo: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpomalování německé ekonomiky děsí tři čtvrtiny českých podnikatelů. Na dalších místech se umístila nejistota vyvolaná brexitem a celní válkou. Protiruských sankcí se podle průzkumu obává „jen“ pětina oslovených byznysmenů.

Článek

Nejvíc z globálních hospodářských hrozeb české firmy letos ovlivnila zpomalující německá ekonomika. Zároveň se šéfové českých firem obávají, že v roce 2020 bude ještě hůř. Vyplývá to z průzkumu společnosti PwC CEO Survey 2020 mezi šéfy českých podniků.

Německá ekonomika v průběhu roku několikrát balancovala na hraně recese a vzhledem k propojení obou ekonomik se to projevilo i u českých firem. V průzkumu uvedlo 45 procent ředitelů, že jejich firmu letos zpomalování německé ekonomiky ovlivnilo velmi negativně nebo negativně. Ještě hůř bude podle oslovených ředitelů v nadcházejícím roce 2020. To se negativního či velmi negativního dopadu kolísající německé ekonomiky obává 76 procent ředitelů.

„Česká a německá ekonomika jsou úzce provázané. S Německem realizujeme přibližně 29 procent zahraničního obchodu. Dopady německého zpomalování na českou ekonomiku jsou tedy bezprostřední,“ uvedl partner PwC ČR Petr Kříž.

S odstupem za obavami z německé ekonomiky se umístily celní války a brexit. Dopady celní války USA a Číny negativně či velmi negativně pocítilo 32 procent ředitelů českých firem, u odchodu Spojeného království z EU to bylo 31 procent. I zde platí obava, že hůř teprve bude. V roce 2020 předpokládá negativní dopad celních válek na svou firmu 44 procent ředitelů. Negativního dopadu brexitu v příštím roce se jich obává 43 procent.

Jako velká hrozba už na ředitele nepůsobí hospodářské sankce vůči Rusku. Ty za negativní v roce 2019 považovalo 18 procent šéfů firem, v roce 2020 se jich obává pětina respondentů z řad šéfů českých společností.

Celkem 13 procent ředitelů uvedlo, že se kvůli brexitu snížila poptávka po jejich výrobcích nebo službách. Podle devíti procent šéfů nejistota ovlivnila jejich dodavatele, osm procent firem muselo hledat klienty či odběratele na jiných trzích. Naopak pět procent uvedlo, že pro ně brexit znamenal obchodní příležitost. Nejčastěji (v 59 procentech) ovšem ředitelé míní, že brexit jejich firmy nepoznamenal.

„Spojené království je naším pátým nejvýznamnějším vývozním partnerem a za první tři čtvrtletí letošního roku náš vývoz stále mírně rostl a dosáhl cca 4,6 procenta celkových vývozů. Brexit bez dohody by znamenal zásadní ohrožení většiny těchto objemů, logistické obtíže, růst cel a administrativních bariér a nákladů,“ upozornil Kříž.

PwC CEO Survey 2020 se koná od 4. listopadu do 8. prosince 2019. Do pondělí se průzkumu zúčastnilo 121 respondentů. Sběr dat probíhá formou online dotazníků a osobního dotazování mezi generálními řediteli a členy představenstev významných českých firem z různých odvětví.

Reklama

Doporučované