Hlavní obsah

Čeká nás těžká zima, varuje Fiala kvůli cenám energií. Snížení DPH odmítne

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Fiala nejspíš povede příští vládu.

Reklama

aktualizováno •

Nová sněmovní většina podle šéfa ODS také odmítne návrh státního rozpočtu, který připravila končící vláda Andreje Babiše.

Článek

Šéf ODS a pravděpodobný příští premiér Petr Fiala před převzetím moci varuje Česko: Kvůli cenám energií čeká zemi těžká zima a těžký rok.

Jeho vláda odmítá plán končícího kabinetu Andreje Babiše snížit na nulu DPH z ceny elektřiny. To je ale podle odborníků stejně v rozporu s evropskými pravidly. Fiala chce lidi podpořit již existujícími dávkami jako podporu domácností.

Růst ceny elektřiny se pohybuje v desítkách procent. Jde o celoevropský problém, v Česku situaci zkomplikoval krach alternativního dodavatele energií Bohemia Energy. Odpovědnost za tento krach, který dopadl na statisíce zákazníků, podle Fialy jde za ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (nestr. za ANO) a také za Energetickým regulačním úřadem.

Andrej Babiš v týdnu uvedl, že chce akutně situaci řešit odpuštěním DPH z ceny elektřiny i poplatků za obnovitelné zdroje elektřiny. To by mělo být 1500 korun na domácnost za rok. „Řešení vlády Andreje Babiše není nejpraktičtější. My spíše chceme jako kompenzace využít již dávky, které existují, jako je například příspěvek na bydlení. Přijdeme s vlastním řešením,“ uvedl také Fiala.

Nová většina ve Sněmovně složená ze stávající opozice také odmítne podle Fialy návrh státního rozpočtu, který připravila Babišova vláda.

„Rozpočtovému provizoriu se Česko zřejmě nevyhne. Tento návrh podpořit nemůžeme, to bychom podporovali růst inflace,“ řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce Fiala s tím, že nová vláda musí „krotit Babišovu drahotu a inflaci“.

„Piráti a Starostové měli představu, že by se dalo ušetřit nějakých 60 miliard korun, my jsme mluvili o až 100 miliardách,“ uvedl předseda ODS. „To bychom určitě měli,“ odpověděl na dotaz, zda chce rozpočtový schodek snížit pod 300 miliard korun.

Už nyní, kvůli načasování voleb, je schvalování rozpočtu v časovém presu. Poprvé se nová Sněmovna sejde 8. listopadu. „Problém s rozpočtem bude, pokud se bude protahovat jmenování nové vlády,“ uvedl také šéf ODS. Dodal, že koalice Spolu jde do koaličních jednání s tím, že se nemají zvyšovat daně.

Fiala také potvrdil, že jedním z prvních úkolů jeho vlády je vypsání tendru na nové bloky v Jaderné elektrárně Dukovany.

Reklama

Doporučované