Hlavní obsah
Online

Útok na Sýrii může přijít brzo, ale také ne, tweetoval Trump

Video: Twitter.com, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Svět očekává, zda Spojené státy naplní pohrůžku raketovým úderem proti Sýrii. Bílý dům ale uvedl, že přesný časový plán odvetného útoku nemá. K Sýrii se už blíží také britské ponorky.

Článek

K odvetnému útoku proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada by mohlo dojít už ve čtvrtek. Úder vedou Spojené státy, ke kterým se již připojila Francie. Kdy, či zda vůbec, ale USA hrozbu naplní, se zatím neví. Bílý dům podle tiskové mluvčí Donalda Trumpa Sarah Sandersové přesný časový plán odvetného úderu nemá.

Pokyn k přesunu k Sýrii dostaly britské ponorky. Premiérka Theresa Mayová zatím neuvedla, zda se Velká Británie k USA a Francii připojí, ale chce být v případě potřeby schopna rychle reagovat. Premiérka údajně nehodlá žádat předem parlament o schválení. Na čtvrteční odpoledne však svolala mimořádné jednání vlády, kde podle televizní stanice Sky News požádá kabinet, aby schválil britskou účast na případných leteckých úderech.

  • Oběti z Dúmy mají ve vzorcích krve chlor a nervový plyn

    Podle americké televizní stanice MSNBC se americkým úřadům dostaly do rukou vzorky krve a moči obětí chemického útoku ve městě Dúmá. Ve vzorcích našli experti stopy chloru a u některých jedinců také nervově paralytické látky.

  • Britský kabinet odsouhlasil odvetný krok proti chemickému útoku v Sýrii

    Kabinet Theresy Mayové se shodl, že je potřeba podniknout odvetné kroky, které zabrání používání chemických zbraní v Sýrii. Podle kabinetu bude následující opatření koordinováno s Francií a USA. Během setkání vlády dostal slovo každý člen kabinetu. Premiérka označila údajný chemický útok ve městě Dúmá za „šokující a barbarský čin“.

  • Itálie se na možném úderu v Sýrii podílet nebude

    Itálie se nebude přímo podílet na případném úderu západní koalice v Sýrii, ale svým spojencům poskytne logistickou podporu. Oznámila to dnes podle agentury Reuters kancelář úřadujícího premiéra Paola Gentiloniho.

  • Týmy vyšetřovatelů OPCW dorazí do Sýrie dnes a v pátek, řekl syrský diplomat

    Dva týmy vyšetřovatelů Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) by měly kvůli údajnému chemickému útoku na město Dúmá dorazit do Sýrie dnes a v pátek, oznámil syrský velvyslanec při OSN.

    „Jsme připraveni je přepravit, kam budou chtít a kdykoli budou chtít,“ řekl novinářům syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí, jejž citovala agentura Reuters.

  • Rozhodnutí ohledně Sýrie bude učiněno brzy, říká Trump

    Ve svém projevu v Bílém domě americký prezident Donald Trump řekl: „Máme dnes několik setkání, uvidíme, co se stane. Teď musíme učinit některá rozhodnutí,“ uvádí televizní stanice Sky News.

  • Mattis: USA ohledně úderu na Sýrii zatím nerozhodly

    Spojené státy zatím ohledně případného úderu na Sýrii kvůli údajnému chemickému útoku na město Dúmá nerozhodly, uvedl dnes podle agentury Reuters v Kongresu americký ministr obrany James Mattis. Prezident Donald Trump téměř ve stejnou chvíli oznámil, že Washington tak učiní brzy.

    Mattis dodal, že o možném vývoji týkajícím se Sýrie bude dnes hovořit při jednání Národní bezpečnostní rady (NSC). „Budeme pracovat na různých scénářích, které předložíme prezidentovi,“ sdělil šéf Pentagonu.

  • Mattis: Rusko má spoluvinu na držení chemických zbraní syrským režimem

    Spojené státy se zavázaly ukončit syrskou občanskou válku prostřednictvím ženevského procesu, řekl americký ministr obrany James Mattis podle deníku The Independent. Naznačil tak možný další vývoj situace.

    V americkém Kongresu také Mattis na adresu Ruska řekl, že nese spoluvinu na tom, že syrský režim stále vlastní chemické zbraně.

  • Jak pokračuje evakuace Syřanů z Dúmy

    Ruský velvyslanec ve Velké Británii Alexander Jakovenko aktualizuje informace o evakuacích, které se odehrály od doby, kdy syrská vláda převzala kontrolu nad městem Dúmá.

    41 213 evakuovaných lidí, včetně 3354 bojovníků, 195 rukojmích osvobozeno vyjednáváním a 445 tun humanitární pomoci doručeno třemi konvoji.

  • Erdogan hovořil o Sýrii s Trumpem a pak i s Putinem

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonoval o nejnovějším vývoji krize kolem Sýrie s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a pak i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Informoval o tom zdroj blízký Erdoganovi, na který se odvolává agentura Reuters.

    Erdogan podle své kanceláře vyjádřil hluboké znepokojení nad prudkým růstem napětí mezi USA a Ruskem po údajném chemickém útoku v Sýrii. Trump pohrozil odvetným vojenským úderem.

    „Nikdo nemá právo vtáhnout Středomoří a syrská území do ohniska jeho politických a vojenských rozbrojů,“ citovala kancelář Erdogana.

  • Více války nezachrání více životů, varoval Corbyn

    Šéf opozičních labouristů v Británii Jeremy Corbyn vyzval Theresu Mayovou, aby ustoupila z plánu válečné ofenzivy na syrském území. Premiérce vzkázal, že více války nezachrání více životů.

    Corbyn také varoval, že nasazení dalších sil do válkou zmítané oblasti povede k prohloubení konfliktu i ve zbytku regionu.

  • Rusko: Nenalezli jsme žádné důkazy o „mytickém“ chemickém útoku

    Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvádí, že hrozby ze strany USA a Francie jsou porušením Charty OSN. Zároveň dodává, že ruské jednotky nenalezly v Dúmě žádné důkazy o „mytickém“ chemickém útoku, uvádí televizní stanice Sky News.

  • NATO žádá o přístup na místo údajného chemického útoku

    „Používání chemických zbraní odsoudíme tak silně, jak můžeme,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Vyzýváme syrský režim a jeho podporovatele, aby umožnili plný a nerušený přístup k mezinárodní lékařské pomoci a mezinárodnímu sledování,“ cituje dále nejvyššího představitele Severoatlantické aliance britská televize Sky News.

  • Angela Merkelová: Německo se nepřipojí k žádným vojenským akcím

    Angela Merkelová: „Na Sýrii by mělo být zvažováno celé spektrum opatření, Německo se nepřipojí k žádným vojenským akcím. Je důležité ukázat Sýrii jednotu, je těžké prostě nic nedělat,” uvádí Sky News.

  • Ruský velvyslanec ve Velké Británii Alexander Jakovenko tweetuje:

    Prezident Putin telefonoval izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Zdůrazňoval potřebu sousedů Sýrie prokázat zdrženlivost a vyhýbat se akcím, které by mohly destabilizovat tuto válkou zničenou zemi a respektovat její suverenitu a integritu.

  • Německo očekává, že se o útoku na Sýrii dozví s předstihem

    Německo očekává, že bude před plánovaným útokem na Sýrii předem informováno. Podle ČTK to řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas. Podle něj se musí v této věci spojenci sjednotit.

    K vojenské akci je připravena připojit se také Francie, která rozhodne v nejbližších dnech. Německá kancléřka Angela Merkelová telefonicky hovořila s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Řekla mu, že ji znepokojuje, že se hroutí schopnost světového společenství vynutit si zákaz použití chemických zbraní.

  • Macron: Máme důkaz, že chemické zbraně použila syrská vláda

    Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona má Francie důkaz, že chemické zbraně použila syrská vláda, uvádí Sky News. Dodal, že odpověď Francie přijde, „až se rozhodneme”.

  • Peskov: Putin zatím nemá na programu telefonát s Trumpem

    „Putin zatím rozhovor s Trumpem v programu nemá, Moskva ani Washington takovou besedu neiniciovaly,” prohlásil v Moskvě kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Ruský prezident má dnes podle mluvčího v plánu několik mezinárodních hovorů a „neveřejných setkání”.

  • Šéf Bílého domu tweetuje:

    Nikdy jsem neřekl, kdy se odehraje útok na Sýrii. Mohlo by to být brzy, nebo také ne tak brzy! V každém případě Spojené státy pod mou administrativou vykonaly skvělou práci, ve zbavení regionu Islámského státu. Kde je naše „Děkujeme vám, Ameriko?”

  • Syrská vláda podle Izraele vyzývá lidi, aby se připravili na útok

    Syrská vláda rozesílá textové zprávy. Občany v nich vyzývá, aby se připravili na útok. Oznámil to dnes izraelský rozhlas, podle kterého se před obchody začaly tvořit dlouhé fronty. Poradkyně syrského prezidenta Bašára Asada řekla libanonské televizi Al-Majádín, že se země války nebojí.

  • Kuvajtské aerolinky ruší lety do Libanonu

    Společnost Kuwait Airways oznámila, že zastavila lety do Bejrútu. Reagovala na bezpečnostní výzvu, již vydaly kyperské úřady v souvislosti s událostmi kolem Sýrie. Evropská agentura pro řízení letového provozu Eurocontrol vydala varování pro lety ve východním Středomoří už v úterý. Některé letecké společnosti kvůli tomu změnily trasy svých letů. Kuwait Airways oznámila, že přerušuje lety do Bejrútu na základě „věrohodných bezpečnostních informací, jež poskytly kyperské úřady a jež se týkají nebezpečí přeletů nad libanonským územím”. Eurocontrol ve svém varování upozornila, že k případnému útoku na Sýrii by mohly být použity střely typu vzduch-země nebo řízené střely, které mohou narušit navigační systémy.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy