Hlavní obsah

„Čekání zabije další.“ Ochránci stále nevědí, co je za smrtí stovek slonů

Foto: Profimedia.cz

Snímek National Park Rescue charity zachycuje jednoho ze stovek mrtvých slonů.

Reklama

Už od května pracují botswanské úřady na analýze vzorků sebraných z těl záhadně zemřelých slonů, informovali ochránci přírody. Zatím se podařilo jen vyloučit otravu přírodním anthraxem. Příčina tak zůstává neznámá.

Článek

Mrtvých slonů napočítali ochránci přírody z kabiny letadla 356. Ve zprávě zaslané botswanské vládě organizací Sloni bez hranic se nicméně píše, že skutečný počet mrtvých chobotnatců v deltě řeky Okavango bude pravděpodobně vyšší, protože pátrání nemuselo pokrýt dostatečně velké území, napsal americký deník The New York Times (NYT).

K vymírání podle ochránců dochází už od března, první let, který odhalil 169 mrtvých slonů, podnikli 25. května. Někteří z nich si myslí, že botswanská vláda „nebere věc dostatečně vážně“.

„Začalo se to dít už před měsíci a nyní už by vláda měla být schopná všem jasně říct, co se stalo,“ řekl podle NYT Mark Hiley, šéf britské charity National Park Rescue, jež bojuje proti vyhynutí divokých zvířat. „Je spousta laboratoří, které by už s výsledkem mohly přijít teď. Prodleva v testování může doslova znamenat zabíjení slonů,“ dodal.

Matematicky je vymírání pro tamní populaci zanedbatelné

- v deltě Okavanga žije asi 15 až 20 tisíc slonů.

- v celé Botswaně jich je zhruba 130 tisíc, což odpovídá asi jedné třetině světové populace slonů afrických.

- podle vědců je úmrtí stovek slonů v tak krátké době (v oblasti, kde není sucho) bezprecedentní, ale neohrožuje celkovou populaci.

Šéf botswanských veterinárních úřadů Mmadi Reuben oponuje, že vláda věc vážně bere a reagovala „rychle, přiměřeně a odpovědně, jakmile dostala první informaci“. Zatím se podle něj podařilo vyloučit, že sloni zemřeli kvůli otravě anthraxem, který se může přirozeně vyskytovat v půdě. Nyní tamní vědci pracují s laboratořemi v Zimbabwe, Jihoafrické republice a Kanadě na dalších testech.

Několik možných příčin

Kromě otravy anthraxem jsou si odborníci víceméně jistí, že slony, jejichž těla nenesou viditelné známky násilné smrti, neotrávili ani pytláci, protože jim nikdo neuřezal kly.

Vzhledem k početné populaci a častým střetům buď přímo s lidmi, nebo s jejich majetkem se uvažuje i o tom, že by slony mohli otrávit místní. Ani to ale není moc pravděpodobné, protože při otravě zdroje vody nebo potravy by se daly očekávat ztráty na životech v řadách dalších živočišných druhů, k čemuž nedošlo.

Ve prospěch hypotézy otravy ale naopak hovoří fakt, že 70 % mrtvých slonů bylo nalezeno poblíž zdrojů vody.

Vymírání se týká slonů různého pohlaví i věku. Vodítkem pro vědce pracující na vyřešení záhady by mohla být jedna zvláštnost. Mnoho slonů před smrtí padlo na zem přímo hlavou dolů. Kromě nepřirozených pozic těl si ochránci všimli i známek chození v kruzích. Přední expert z organizace Sloni bez hranic Chris Thouless si myslí, že s největší pravděpodobností slony zabíjí virová infekce.

Konkrétně by to mohl být virus encefalomyokarditidy, který před 25 lety v jihoafrickém Krugerově národním parku zabil asi 60 slonů. Méně častou hypotézou je pak i koronavirus. Ten se ale podle NYT v oblasti hojně nerozšířil ani mezi lidmi a možnost přenosu mezi slony není dosud vůbec prokázaná.

Reklama

Doporučované