Hlavní obsah

Čekárny dětských lékařů jsou plné. Kvůli covidu to přišlo dřív, míní doktoři

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Děti mají slabší imunitu, protože se méně stýkaly, popisují dětští lékaři. Dětí s akutním respiračním onemocněním je letos o třetinu víc než v jiných letech.

Článek

Pediatři se v posledních týdnech potýkají s nebývalým počtem respiračních onemocnění. Chladnější počasí a návrat dětí do škol a školek plní čekárny nemocnými dětmi každý rok, letos byl ale nástup onemocnění neobvykle rychlý.

„Docela často mají zánět průdušek, jsou to různá respirační onemocnění. Průřezově jsou to školkové a mladší školní děti. Tedy ty, které klasicky nejvíc stonají v kolektivech. Stoprocentně je jich víc, než každoročně v těchto měsících. Některé ordinace mají pacientů méně, některé více, někde už to vypadá jako v půlce zimy,“ popisuje předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

Dětští lékaři jsou na podzimní nástup respiračních onemocnění zvyklí, dodává jedním dechem.

„Bohužel to začalo o nějaké tři týdny dřív. Většinou děti začínaly chodit dejme tomu v půlce října, teď bohužel začaly nejméně v půlce září. Chodí jich opravdu hodně,“ říká Šebková po celodenní práci v ordinaci. A rovnou přidává i vysvětlení. „Je to tím, že holt jeden rok vynechali slizniční ochranu. Žádné bacily na ně nechodily, tak si bohužel znovu musejí zvyknout.“

Stoprocentně je jich víc, než každoročně v těchto měsících. Některé ordinace mají pacientů méně, některé více, někde už to vypadá jako v půlce zimy.
Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů

Na vině je podle ní především to, že se děti v posledním roce mnohem méně potkávaly. „Především se děti nestýkaly. Byl lockdown, nikdo nikam nechodil, to byl myslím hlavní důvod,“ dodává Šebková.

Nemocných dětí je o třetinu víc

V minulém (tedy 38. týdnu) vyhledalo praktického lékaře s akutním respiračním onemocněním celkem 1 147 nemocných na každých 100 tisíc obyvatel. V porovnání s předchozím týdnem to představuje nárůst o více než 21 procent, udává Státní zdravotní ústav.

„Co se týká dětí, aktuálně je dětská nemocnost s akutním respiračním onemocněním zhruba o třetinu vyšší, než byla evidována v minulých sezonách,“ popisuje mluvčí ústavu Štěpánka Čechová.

Přišla letos chřipka? Státní zdravotní ústav žádný takový případ nezaznamenal. Neznamená to ale, že chřipka nutně zmizela, laboratoře to zkrátka nezkoumají. „Z hlediska omezeného množství laboratorních vyšetření respiračních virů, neboť se nyní pozornost soustředí na covid, nemáme zatím v České republice pozitivní průkaz viru chřipky,“ říká Čechová.

„Imunita není tak vytrénovaná“

Praktický lékař Zdeněk Zíma upozorňuje na to, že letošní vlna onemocnění kontrastuje hlavně ve srovnání s minulým rokem. Zřejmě i zásluhou proticovidových opatření a jejich důslednějšímu dodržování loni nedorazila očekávaná epidemie chřipky a obecně ubylo nachlazení a virových onemocnění.

„Respiračních infektů je skutečně více. Na druhou stranu ten dřívější nástup nemocných ve srovnání s běžným rokem – když nebudeme brát v potaz loňský rok ovlivněný covidem – tak to zase není o tolik. Vyšší nemocnost začíná obvykle přibližně v polovině září, tentokrát nám to začalo dejme tomu o týden dřív. Ve srovnání s loňským rokem je to ale určitě markantní,“ připouští místopředseda Odborné společnosti praktických dětských lékařů Zdeněk Zíma.

„Když to vztáhnu k běžnému roku a běžnému provozu našich ordinací, tak jde spíše o to, že nemocnost narostla v kratší době, než jsme běžně zvyklí. Nárůst je zpravidla pozvolnější,“ popisuje lékař.

Podzimní nástup onemocnění je běžná a snadno vysvětlitelná věc. Děti začínají chodit do škol a školek nebo na zájmové kroužky a více se potkávají. Do nemocnosti dětí se promítá i změna režimu dospělých, kteří se po době letních dovolených vracejí do běžného pracovního rytmu.

„Běžné respirační infekty se začnou masivně šířit, to je normální. Tento rok je ten nástup prudší,“ připouští Zíma. Do určité míry podle něj platí, že za to může zhoršená imunita kvůli proticovidovým opatřením.

„Celý loňský rok jsme měli problém udržet rozumnou průchodnost lůžkových zdravotnických zařízení, aby nebyla zahlcená, takže celá populace byla stižena opatřeními, což samozřejmě snížilo cirkulaci respiračních virů a jiných patogenů v populaci. Řekněme, že imunita nebyla tolik trénovaná, i když je to velké zjednodušení. Opatření potlačila výskyt respiračních onemocnění, na která jsme byli jako společnost zvyklí. V tuto chvíli se myslím velmi snížila opatrnost spoluobčanů,“ dodává lékař.

Reklama

Doporučované