Hlavní obsah

Čekání na „vymizelou“ chřipku. Modely ukazují, že udeří silněji

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Rok si dala chřipka pauzu. Letos by ale mohla udeřit o to silněji. Lékaři proto apelují, aby se co nejvíc lidí nechalo proti chřipce očkovat. Ministerstvo zdravotnictví se mezitím snaží dojednat další vakcíny pro český trh.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Loni Česko epidemie chřipky minula. Národní referenční laboratoř nezachytila ani jeden případ. Stejný vzorec panoval po celé severní polokouli. Podle Světové zdravotnické organizace ubylo případů o 99 procent. Nemoc ale nezmizela, pouze ji velmi pravděpodobně vytlačila opatření proti covidu a nákaza samotná. Letos ale může podle odborníků udeřit o to silněji, a to ze dvou hlavních důvodů.

Zaprvé sociální kontakty nebudou tak omezené jako loni, stejně tak ochrana nosu a úst z různých míst setkávání postupně mizí. Tato opatření už chřipku proto tak jednoduše nezastaví. Zadruhé se nikdo loni s chřipkou nesetkal, takže bude celá populace k onemocnění daleko náchylnější.

„Prostor pro cirkulaci chřipkového viru se zvyšuje i díky tomu, že stále víc a víc lidí je očkováno proti koronaviru, který tak bude méně a méně obíhat v populaci. A je možné, že uvolní prostor k návratu chřipkového viru, který nikam nemohl zmizet. Jsou tady dokonce matematické modely, které předpokládají, že nadcházející chřipková sezona může být o 50 procent horší, než jsme zvyklí. Existuje tedy oprávněná obava, aby se v Česku masivně nešířila chřipka, a proto bychom ani letos neměli podcenit očkování,“ doporučuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Dvě studie americké Univerzity v Pittsburghu, které zatím procházejí recenzním řízením, na základě modelování situace předpokládají, že Spojené státy by mohly zažít 20procentní nárůst případů chřipky a také hospitalizací oproti běžnému roku. Poradní orgán britské vlády NERVTAG pak odhaduje, že by nárůst v zemi mohl být dokonce dvojnásobný.

Česká vakcinologická společnost tak doporučuje spojit třetí dávku vakcíny proti covidu-19 pro ohrožené skupiny s očkováním proti chřipce. K nim se řadí onkologičtí pacienti, osoby po transplantaci, lidé se sníženou imunitou, senioři nad 65 let, ale také zdravotníci a sociální pracovníci. Podobné doporučení vydala i Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES).

„Společné podání těchto vakcín by bylo výhodné i z hlediska logistického, protože rizikové skupiny, pro které je prioritně chřipková vakcína doporučena a případně i hrazena, se překrývají se skupinou rizikových jedinců, kteří by z třetí dávky proti covidu-19 profitovali,“ uvádí se ve stanovisku MeSES.

Farmaceutické firmy navíc testují také společné vakcíny proti chřipce a covidu-19. Například americká biotechnologická společnost Novavax počítá se zahájením klinických testů do konce roku. Minimálně ve Spojených státech by ale mohla požádat i o povolení pro nouzové použití.

Netrefená vakcína je lepší než žádná

Podobně jako je nejasná předpověď ohledně razance nadcházející chřipkové sezony, tápali vědci i při přípravě vakcíny. Virus chřipky totiž velmi rychle mutuje, a tak se směr vývoje očkovací látky řídí podle variant, které udeřily v minulé sezoně na severní a jižní polokouli. Jenže v obou částech planety chřipku vytlačil koronavirus, takže dat měli letos vědci daleko méně. To ale neznamená, že očkování proti chřipce nedává smysl, právě naopak.

„I kdyby se Světové zdravotnická organizace v doporučení k vývoji vakcín netrefila, tak stejně budou mít očkovaní výhodu proti neočkovaným, protože jejich imunitní systém bude daleko více stimulovaný než u běžné neimunizované populace. Chřipka může usmrtit mladého, zdravého člověka stejně jako koronavirus. A kdo chřipku zažil, tak už ji znovu prodělat nechce,“ ví ze své zkušenosti praktického lékaře Igor Karen, který je zároveň místopředsedou Společnosti všeobecného lékařství.

Podobně se experti naposledy netrefili v chřipkové sezoně v letech 2017 a 2018. Tehdy převážila mutace chřipky, se kterou odborníci nepočítali. U nejstarší populace tak byla v některých zemích účinnost proti příznakovému onemocnění jen mezi 10 a 20 procenty. Důležité je ale poznamenat, že očkovaní tak sice mohli nemoc prodělat, ale vakcína je stále ve vysoké míře ochránila před hospitalizací nebo dokonce úmrtím.

„I kdyby se sečetly faktory ne zcela stoprocentního zacílení vakcíny a vyšší cirkulace chřipkového viru, tak očkování má stále velký význam. Účinnost vakcíny se totiž snižuje proti příznakové chřipce, ale nesnižuje se tak dramaticky vůči závažným průběhům, komplikacím a úmrtím, tak jako je to i u covidu,“ dodává vakcinolog Chlíbek.

Zájem jen díky panice

Problém se zacílením vakcíny je ale z pohledu Česka až druhotný. V tuzemsku totiž vláda hlavně bojuje s nezájmem veřejnosti o očkování proti chřipce. Předloni ho absolvovalo jen zhruba 23 procent lidí nad 65 let. Podle Světové zdravotnické organizace bychom ale měli mířit k 75 procentům. Průměr Evropské unie je 42 procent. Třeba v Nizozemsku je proočkováno přes 60 procent seniorů.

„Očkovat se určitě nechají všichni, co chodí každoročně. Jsou to zejména starší lidé a další rizikoví pacienti. My ale upozorňujeme všechny na možnost nechat se očkovat proti chřipce. A jsou i mladší pacienti bez závažnějších komorbidit, kteří vakcínu chtějí,“ popisuje praktický lékař Igor Karen.

Zcela mimořádný byl v tomto ohledu loňský rok. Ale ne proto, že by Češi náhle pochopili význam očkování proti chřipce. Na podzim totiž ještě nebyla k dispozici vakcína proti covidu-19, pacienti tak zatoužili alespoň po očkování na chřipku.

„Kdybychom měli loni tisíc vakcín v ordinaci, tak bychom všechny vypíchali. Letos jsem jich sice objednal víc, ale jen asi 500, protože jsem se právě domníval, že jakmile budou vakcíny proti covidu, tak zase zájem opadne,“ dodává Karen.

Kvůli vysokému zájmu, který převýšil počet dostupných vakcín v Česku, tak Ministerstvo zdravotnictví rychle jednalo o navýšení dodávek s výrobci. Jenže ty závisí na dlouhodobém zájmu v jednotlivých zemích světa, a jelikož v Česku je minimální, máme nárok na nižší počet vakcín.

Podle posledních informací by tak do Česka mělo dorazit zhruba milion vakcín. Loni to bylo 860 tisíc a k tomu se podařilo získat ještě dodatečných 20 tisíc navíc. Jednání navíc stále probíhají a možná se podaří do Česka dostat ještě další zásoby, pokud by nestačily dodávky, které si už objednali praktičtí lékaři. Seznam Zprávám to potvrdil jeden ze dvou dodavatelů vakcín proti chřipce na český trh.

„Dohodli jsme se, že i přes kapacitní a výrobní překážky, a také s vědomím zvýšené poptávky po vakcínách proti chřipce napříč celou Evropskou unií, společnost Viatris vynaloží maximální úsilí, aby zvýšila dodávky pro český trh v sezoně 2021/2022, a to v souladu s očekáváním jak Ministerstva zdravotnictví, tak pacientů,“ uvedla společnost Viatris.

Seznam Zprávy se ptaly i Ministerstva zdravotnictví, zda se podařilo vyjednat další navýšení dodávek vakcín proti chřipce. Ani na opakované dotazy ale úřad nereagoval.

Reklama

Doporučované