Hlavní obsah

Čekáte dítě? Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, radí lékařka

Rozhovor s Evou Hájkovou.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Jak by se měly stravovat nastávající maminky a kojící ženy? Zaměřte se na přirozené potraviny a vyhněte se těm průmyslově zpracovaným, radí specialistka na preventivní, funkční medicínu a výživu Eva Hájková.

Článek

Zdravá strava v průběhu těhotenství a při kojení je velmi důležitá. Budoucí matky a kojící ženy by se měly vyvarovat především alkoholu, kofeinovým produktům nebo syrovému masu. Do jídelníčku by měly nastávající matky naopak zařadit potraviny obsahující vitamin D, jenž posiluje imunitní systém plodu a snižuje pravděpodobnost výskytu astmatu nebo alergie u dítěte.

Velice důležité je i železo, kterého podle specialistky na preventivní, funkční medicínu a výživu Evy Hájkové mají těhotné a kojící ženy nedostatek. Do těla ho mohou ženy dostat skrze tmavou listovou zeleninu.

Méně známým vitaminem, který by měly těhotné a kojící ženy zahrnovat do stravy, je cholin. „Cholin je velmi důležitý právě jako prevence vývojových vad,“ říká výživová specialistka. Je obsažený například ve vaječném žloutku nebo v cizrně.

Obecně by se pak lidé měli vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám a dávat přednost těm přirozeným.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované