Hlavní obsah

Celá Evropa zavřela Británii do karantény, shrnují britské deníky

Foto: Profimedia.cz

„Nemocný muž Evropy“, tak popisuje britský bulvár premiéra Borise Johnsona (ilustrační fotografie).

Reklama

Evropa zavřela Britům dveře, tak by se dalo shrnout poselství titulních stran britských nejčtenějších novin.

Článek

„Evropa zavřela Británii dveře,“ stojí v titulku deníku The Times. Noviny Metro, které dostávají cestující zdarma například ve vlacích, v metru či na letištích, napsaly, že „Evropa umístila Spojené království do izolace“. A bulvární The Sun dokonce formou slovní hříčky napsal, že „Francouzi nemají slitování“.

The Sun využil podobnosti francouzského slova „děkuji“ (merci) a anglického výrazu pro slitování (mercy) poté, co Francie kvůli nové mutaci koronaviru uzavřela své hranice pro nákladní a osobní dopravu z Británie. Podle bulváru dopravní omezení mezi Brity vyvolávají velké obavy, že selže zásobování obchodů jídlem a zbožím. Britský ministr dopravy Grant Shapps naopak dnes ráno Brity ujišťoval, že jídla a léků bude dostatek.

The Guardian napsal, že „státy zakazují cestování z Británie, zatímco nový kmen viru nabývá na síle“. Zpráva mimo jiné poukazuje na pozastavení letecké a trajektové dopravy. The Daily Telegraph tvrdí, že cestovní omezení, která vůči Spojenému království zavedly další evropské země, narušila cestovatelské plány 250 000 Britů.

„Nemocný muž Evropy“, stojí na titulní straně bulváru Daily Mirror. Zpráva je doplněna fotografií premiéra Borise Johnsona v čepici s motivem britské vlajky. Podle listu ostatní státy jednaly ve strachu, že se zmutovaný kmen viru šíří v Anglii nekontrolovatelně.

„Evropa umístila Spojené království do izolace,“ poznamenává deník Metro s tím, že nová, vysoce nakažlivá mutace koronaviru za týden ve Spojeném království zvýšila přírůstek nakažených o 51 procent. Podobný titulek má také list The Times, který píše, že „Evropa zavírá Británii dveře“.

Bulvár Daily Mail předpovídá příšerné Vánoce a poukazuje na varování ministra zdravotnictví Matta Hancocka, že přísná protikoronavirová opatření mohou trvat ještě měsíce. Podle nejmenovaného vládního zdroje není vyloučeno, že britská vláda zavede celoplošnou uzávěru, protože k rychlému šíření zmutovaného viru mohou přispět lidé, kteří vycestují z Londýna a jihovýchodní Anglie do jiných částí země.

Reklama

Doporučované