Hlavní obsah

Čelíme největší hrozbě za tisíce let, tvrdí vědci. BBC odvysílala očekávaný dokument

Snímkem televize BBC provází známý přírodovědec David Attenborough.Video: Filip Horký, Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Globální katastrofa a největší problém současnosti. Tak mluví tvůrci dokumentu Climate Change: The Facts o změně klimatu. Právě ta je ústředním tématem nejnovějšího filmu BBC, který televize odvysílala ve čtvrtek večer.

Článek

O klimatických změnách se často diskutuje – někteří lidé tvrdí, že jde jen o mýtus. Fakta, která vědci zveřejnili, ale mluví jasně.

„Právě čelíme naší největší hrozbě za tisíce let: změně klimatu,“ říká na úvod dokumentu BBC Climate Change: The Facts známý přírodovědec David Attenborough. Jeho zapojení do dokumentu s sebou neslo naději, že by snímek mohl významně posunout postoje ke klimatickým změnám.

Některá odborná média polemizují nad tím, zda dokument o změnách klimatu nepřišel příliš pozdě. A to s přihlédnutím k dlouhodobé závažnosti globálního oteplování. Server New Scientist klade otázku, zda by se snímek neměl věnovat spíše konkrétním akcím potřebným pro řešení problému namísto faktických informací. I přesto ale dokument tvoří skvělý základ pro posun v problematice změn klimatu, píše server.

Velká Británie se v posledních dnech potýká s četnými protesty aktivistů, které mají za cíl přinutit vládu k rázným krokům v boji proti klimatickým změnám. Demonstranti narušují dopravu na mnoha místech v centru Londýna. Policie proto jen během čtvrtka zatkla desítky demonstrantů. Celkově se počet zadržených od začátku blokád v pondělí přehoupl přes 450.

Organizátoři ze skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) chtějí v protestech pokračovat do konce dubna a vzkazují, že budou své aktivity eskalovat, pakliže vláda nevyslyší jejich požadavky. „Zítra začíná velikonoční víkend a přidají se tisíce dalších rebelů,“ napsala organizace na Twitter.

Podle zpravodajské agentury Press Association plánují aktivisté v pátek protestovat na nejrušnějším londýnském letišti Heathrow.

Reklama

Doporučované