Hlavní obsah

Celoroční projekt a pátrací hra oslaví jubileum sochaře Gebauera

Foto: Národní galerie

Kurt Gebauer.

Reklama

Celoroční projekt Kurt Gebauer na cestě Opavou připravila na letošní rok společnost Opavská kulturní organizace (OKO) k osmdesátinám předního českého sochaře Kurta Gebauera.

Článek

„Součástí bude například i pátrací hra s využitím QR kódů,“ řekla mluvčí organizace Petra Špornová. Jen na území Opavy je pět Gebauerových soch.

„Pátrací hra je určená především dětem, ale zapojit se pochopitelně mohou i dospělí. Postup je vyvěšen na zdi Domu umění v Opavě a zájemci se mohou díky QR kódům umístěným na panelech v Opavě dozvědět další informace,“ řekla ředitelka Opavské kulturní organizace Marcela Mrozková Heříková.

Dodala, že pro ty, kteří nemají chytré telefony, připravuje OKO také místo QR kódů tištěného průvodce, který bude volně k vyzvednutí v recepcích Obecního domu a Domu Umění.

Hru odstartovala socha Utíkající dívky před Domem umění, které zájemci pomáhají najít lásku. Indicie je vedou k dalším profilovým dílům Kurta Gebauera v Opavě a okolí. V Opavě je umístěno ve venkovním prostoru pět soch. Další je v Hradci nad Moravicí, odkud sochař pochází. Hra má pět zastavení a ke každému z nich je připraveno video s indiciemi.

Opavská kulturní organizace (OKO) v březnu zveřejní panelovou výstavu plastik Kurta Gebauera a nabídne kolemjdoucím možnost nahlédnout do tvůrčího zákulisí sochařova díla. OKO vydá také interaktivní mapy a brožurku s aktivitami pro celou rodinu.

„V létě uspořádáme setkání Kurta Gebauera s příznivci jeho tvorby a v průběhu roku bude probíhat galerijní animace Pod širým nebem, která pobídne školní kolektivy a organizované skupiny kreativně přemýšlet o veřejném prostoru ve formě workshopu,“ doplnil dramaturg organizace Dominik Beneš.

Reklama

Doporučované