Hlavní obsah

Celý stát vyschnul. Utne vodu farmářům, aby zbyla pitná

Foto: Profimedia.cz

Vyschlá část druhé největší kalifornské přehrady Oroville. (snímek z 22. července letošního roku).

Reklama

V Kalifornii se tento týden úřady rozhodly pro omezení klíčových vodních zdrojů tisícům lidí. Svým rozsahem bezprecedentní krok má snížit spotřebu vody tamních farmářů ve snaze zajistit dostatek pitné vody pro příští rok.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za dva týdny v Kalifornii začne platit nařízení, které podle tamního deníku Los Angels Times nemá v historii státu obdoby. Asi 5 700 Kaliforňanů, z nichž většinu tvoří farmáři, přijde o právo brát vodu z povodí delty Sacramento-San Joaquin. Jde o rozsáhlý systém potoků a řek táhnoucí se od středu státu až po hranice s Oregonem. Z povodí teče pitná voda víc jak dvou třetinám Kaliforňanů a také se z něho zavlažují miliony akrů půdy.

Omezení, ke kterému regulační úřady donutilo výjimečné sucho, se nebude vázat na pitnou vodu nebo její využití v kanalizaci či výrobě elektrické energie. Kromě toho ale budou farmáři odkázáni na alternativní zdroje vody, jako jsou například vlastní studny. V případě porušení nařízení jim bude vystavena pokuta začínající na nejméně tisíci dolarech za jednu akrovou stopu vody, což je množství, které se zhruba vejde do 25 metrů dlouhého a 16 metrů širokého bazénu o hloubce tří metrů.

Mapa ukazuje, že neexistuje ani kousek území Kalifornie, kde by neplatil nějaký stupeň nouze kvůli suchu. Situace je dle nejnovější grafiky, kterou poskytuje americká vládní agentura, tak zlá, že pro většinu území platí nejhorší a druhý nejhorší z pěti stupňů. První a nejmírnější stupeň sucha neplatí naopak nikde.

„Rozhodnutí není o zvýhodnění jedné skupiny před druhou, ale o zachování povodí pro všechny,“ řekl podle Guardianu předseda tamní kontrolní komise vodních zdrojů E. Joaquin Esquivel. Los Angels Times k tomu dodaly, že opatření vejde v platnost v době, kdy nebude farmáře tolik bolet, protože poptávka po vodě z daného povodí každoročně koncem jara a přes léto klesá. Přesto se úterní rozhodnutí neobešlo bez protestů farmářů. Podle vedení jejich výboru jsou farmáři rozhodnutím „zděšeni“.

Úřady rozhodnutí ale brání jako nezbytné. Bez něj by podle regulátorů hrozilo, že by v případě pokračujícího sucha další rok byla v ohrožení značná část zásob pitné vody.

Nejpřísnější z mnoha opatření

Kalifornie dosud omezila práva na čerpání vody z povodí jen výjimečně a nikdy v takovém měřítku. LA Times k tomu nicméně s odkazem na odborníka ze specializovaného pracoviště pro povodí z University of California, Davis Jaye Lunda dodaly, že v budoucnu se podobná omezení kvůli změně klimatu stanou více rutinními.

Sucho nepostihuje zdaleka jen Kalifornii, ale celý západ USA.

Letos přitom stát ve snaze šetřit vodu vydal už vícero menších opatření. Zkraje tohoto týdne například úřady nařídily zastavit čerpání vody z řeky Russian River na severu státu, což se dotkne asi 1500 držitelů práv opět většinou z řad farmářů, rančerů a vinařů. Minulý měsíc také guvernér Gavin Newsom vyzval domácnosti i firmy, aby dobrovolně snížily spotřebu vody o 15 %.

Málo sněhu, vyschlá půda a poloprázdné přehrady

Hlavním zdrojem vody Kalifornie jsou Sněžné Hory neboli Sierra Nevada, jejichž sněhová čepice slouží jako přírodní vodní nádrž. Sněhu ale bylo letos výrazně méně, než je běžné a navíc kvůli vysokým jarním teplotám roztál moc rychle. Voda z roztátého sněhu se tak letos často ani nedostala do přehrad, k čemuž kromě vysokých teplot přispěla i velká absorpce do už z dřívějška vyschlé půdy.

Galerie: Srovnávací snímky ukazují, jak dramaticky klesla hladina za pouhý čtvrtrok v nádrži Oroville

+7

Přehrady po celé Kalifornii jsou tak letos na nízkých stavech. Například největší kalifornská přehrada Shasta Lake je na 48 % průměrné kapacity, druhá největší Lake Oroville na 40 %. Hladina druhé z jmenovaných vodních děl navíc podle odhadů bude klesat dál, což si pravděpodobně vynutí i zastavení místní elektrárny. Bude to poprvé od roku 1967, kdy byla zprovozněna.

Sucho doprovází monstrózní požáry

Kromě sucha Kalifornii dál sužují rozsáhlé lesní požáry. Momentálně tam běsní desítky velkých požárů, z nichž aktuálně největší – na severu řádící Dixie Fire, patří podle místních médií k deseti nejrozsáhlejším požárům historie státu.

Dixie Fire v úterý hořel na území asi 1 100 kilometrů čtverečních a ve středu se dál zvětšoval. Stejně jako sucho i požáry letos vydatně postihují nejen Kalifornii, ale například i Oregon, Washington, Idaho a Montanu.

Reklama

Související témata:

Doporučované