Hlavní obsah

Celý svět se ptá: Proč Usain Bolt prohrál? Video z loučení krále atletiky

Sportovní svět se loučí s hvězdou. Usain Bolt odchází z běžecké scényVideo: AP

 

Reklama

Světovým šampionem je pětatřicetiletý Američan Justin Gatlin, ale králem v očích fanoušků zůstal Bolt.

Článek

Dopingový hříšník Justin Gatlin „znesvětil“ loučení atletického krále Usaina Bolta s kariérou.

V poslední individuální stovce, kterou Jamajčan běžel, porazil Gatlin časem 9.92 vteřiny Bolta před očima celé planety, která sledovala finále sprintu na světovém šampionátu v Londýně. Bolta (9.95) porazil i druhý Američan Coleman (9.94).

I při své derniéře Bolt dokázal, co prakticky po celou kariéru. Sice nevyhrál jako téměř pokaždé, ale strhnul na sebe veškerou pozornost a sympatie publika.

Na vítězného Gatlina pískala většina ze 60 tisíc diváků tolik, až se ho musel zastat sám Bolt. „Zasloužil si vyhrát, odpykal minulé hříchy,“ řekl Bolt o svém přemožiteli.

S Gatlinem po doběhnutí do cíle očividně cloumaly emoce. Jakmile se na velkoplošné obrazovce objevilo potvrzení, že je šampionem, který Bolta střídá na trůnu, přiložil prst k ústům na znamení, aby Londýn přestal pískat a bučet. O pár vteřin později pomohl fotografům k záběru, který dnes letí celým světem. Gatlin poklekl na dráhu a klaněl se poraženému Boltovi. Vzápětí se objali.

„Usain je velký sportovec, velký ambasador našeho sportu,” vysekl Gatlin svému soupeři poklonu poté, co ho porazil.

Usain Bolt v číslech:

Usain Bolt v číslech. Video: AP.Video: Oliver Sálus

Světová média v neděli popisují každý detail ze sobotního večerního finále. Nejvíc se píše o Boltově pokaženém startu (ve finále, ale také v semifinále i rozběhu měl Jamajčan nezvykle pomalou startovní reakci), o emocích v cíli a o tom, jak se Gatlinovi podařilo zmrazit miliony Boltových fanoušků, kteří si přáli vítězné loučení krále.

Nepřišlo. Bolt bude mít ještě jednu šanci za týden, až se poběží finále štafet na 4x100 metrů. I v něm, pokud vše půjde podle papírových předpokladů, půjde do souboje s Gatlinem.

Reklama

Doporučované