Hlavní obsah

Cena i nabídka vánočních stromků na jižní Moravě zůstane stejná

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lesníci a obchodníci už plánují letošní prodej vánočních stromků na jižní Moravě. Ceny by měly zůstat stejné jako v předchozích letech. Koronavirus zájem lidí nesníží, věří prodejci.

Článek

Někteří nabízí i objednání stromku přes internet a donášku až domů. Využít to mohou například lidé v karanténě.

Stromky jsou už několik let k mání na čtyřech místech v areálu brněnského Avion Shopping Parku. I když je nyní většina obchodů zavřená, se stromky se počítá. „Tento rok budeme nabízet více než 15 000 kusů. Prodej začne postupně od 20. listopadu. Ceny budou stejné jako loni, některé dokonce i levnější. Nepočítáme s tím, že budeme v období adventu zavřeni. Už netrpělivě očekáváme uvolnění opatření,“ sdělil ředitel nákupního centra Petr Navrátil.

Jiří Kyjovský, který prodává pravidelně v Kyjovicích na Vyškovsku a v brněnských Obřanech, věří, že i když je společenský život utlumený, stromků se to nedotkne. „Plánujeme stejný počet jako v předchozích letech. Pokud bude někdo v karanténě, může si strom objednat přes internet a my ho přivezeme. Zdražit neplánujeme,“ řekl.

Zhruba o 20 procent víc stromků než loni letos nabídnou Lesy města Brna. „Důvodem je vyhodnocení loňského roku a velkého zájmu veřejnosti o nákup přímo na lesních správách nebo střediscích. Myslíme, že to je i změnou myšlení lidí, kdy chtějí český stromek přímo z lesů, který je čerstvý a levnější. Stejně jako loni budeme prodávat smrk lesní, pichlavý a omoriku, dále jedli kavkazkou, bělokorou a obrovskou a borovici černou i lesní. Lidé se ale vrací se klasickému smrku a borovici. Oblíbené jsou jedličky v květináči, které lze následně zasadit. Ceny zůstanou stejné,“ okomentovala za městské lesy Monika Neshybová.

Doplnila, že koronavirová pandemie výši prodeje zřejmě neovlivní, ale může mít vliv na pracovníky při prodeji. „Zpracováváme kůrovcovou kalamitu, která nám ztrojnásobila těžby a s tím souvisí i navazující činnosti spojené s dopravou, evidencí, fakturací a podobně a současně se pracovníci různě dostávají do karantény,“ zmínila Neshybová.

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny každoročně nabízí ke koupi okolo 2000 stromků. „I letos uděláme vše proto, abychom v tom v souladu s vládními nařízeními mohli pokračovat. Stromků máme dostatek z lesních porostů i z účelových plantáží. Cena zůstane stejná,“ řekl za podnik Lumír Dobrovolný.

Pro Lesy České republiky je prodej vánočních stromků okrajovou záležitostí. Přesto na jižní Moravě bude možné koupit ty z okolí Židlochovic. „K dostání jsou smrky a borovice z prořezávek, které z lesů záměrně odstraňujeme při výchově porostů, jde o výřez, takže nejsou ideálně rostlé. Tomu odpovídá i cena od 90 do 150 korun, záleží na druhu stromku a výšce, borovice je dražší než smrk. Prořezávky začínají v listopadu, prodej stromků pak v prosinci. Ročně jde asi o 6 000 kusů v celé republice,“ uvedla mluvčí státní firmy Eva Jouklová.

V období Vánoc musí správci lesů také hlídat stromy před zloději. V rizikových lokalitách proto do cenných dřevin zasahují buď výřezem větví, kvůli kterému již nejsou atraktivní jako adventní výzdoba a současně jim to nebrání v růstu, nebo páchnoucími nátěry. Lesy České republiky také v určitých oblastech posilují hlídkovou službu. Pokud lesníci přistihnou někoho při krádeži, řeší věc blokovou pokutou, která dosahuje až 15 000 korun.

Reklama

Doporučované