Hlavní obsah

Ceny panenek porostou ještě před Vánoci. Výroba Barbie je prý dražší

Podívejte se na panenky Barbie, které ještě před Vánoci zřejmě zdraží.Video: Jan Marek

 

Reklama

Ačkoli se světoznámých plastikových panen či třeba i oblíbených autíček Hot Wheels prodává stále víc, firma Mattel spolu s finančními výsledky za druhý kvartál dodala, že panenky Barbie v druhé půlce roku zdraží pro vyšší náklady.

Článek

Zdražování, kam oko dohlédne, konců zřejmě jenom tak nevezme. Na list komodit, jejichž ceny už rostou nebo porostou, si vedle věcí běžné osobní potřeby či osobních aut a stavebních materiálů mohou lidé nově zapsat také hračky.

Americká firma Mattel, pod níž spadají takové značky jako Barbie, Hot Wheels, Fischer-Price nebo American Girls, oznámila tento týden své finanční výsledky. A v těch se zvlášť skvěl růst prodejů oblíbených autíček o 68 procent na 266,3 milionů dolarů či panenek o 51 procent na 394,7 milionů dolarů. Celkově odbyt firmy rostl přesně o dvě pětiny na celou miliardu dolarů, tedy v přepočtu asi 21,4 miliardy korun.

Foto: Jan Marek

Prodeje Mattela.

Jako už to je u hospodaření světoznámého výrobce hraček letitou tradicí, druhé čtvrtletí končící červnem stejně jako to první končící březnem bylo i letos ztrátové. Propad se ale společnosti oproti 109 milionům dolarů v loňském druhém kvartálu podařilo tento rok snížit na šest milionů dolarů. Akcie firmy tak po oznámení čtvrtletních výsledků rostly po zavření burzy o více než pět procent.

Zdražení přijde i přes snížení ztráty. Proč?

I přesto ale na konferenci po oznámení snížení ztráty přišla pro spotřebitele – v tomto případě rodiče dětí – nedobrá zpráva: ve druhé polovině roku, která je vlivem svátků pro výrobce hraček klíčová, Mattel zdraží své produkty. A to hlavně kvůli „výzvám, se kterými se potýká u světových dodavatelů,“ jak popsal šéf firmy Ynon Kreiz. Týkají se hlavně vyšších cen za suroviny pro výrobu a za dopravu.

Foto: Jan Marek

Vývoj čtvrtletního zisku Mattela.

Podle serveru CNN zatím není jasné, zda vyšší cenu za hračky od Mattela zahrnující autíčka Hot Wheels i panenky Barbie promítnou obchody, které je přímo od výrobce kupují a zásobí jimi své regály poboček po celém světě.

Ceny zvýší také další výrobci hraček

Zdražení ale plánují i další výrobci, jako druhý největší konkurenční výrobce hraček Hasbro s tematikou Transformers nebo My Little Pony, který začátkem tohoto týdne také oznámil zvýšení tržeb o 54 procent na 1,32 miliardy dolarů.

Obchodní datová společnost Panjiva, dceřiný podnik mezinárodní ratingové agentury S&P Global, se zaměřením na řetězec dodavatelů na pondělním webináři uvedl, že přetížení segmentu spolu se zdražující leteckou i lodní přepravou a prodlužováním dodacích lhůt zřejmě bude mít dopad na nákupní svátkovou sezónu a způsobí nedostatek populárních produktů a hraček, které „půjde těžko sehnat.“

„V ohledu na hračky, které budou horké zboží, problémy dodavatelského řetězce způsobí, že jejich doplňování zpomalí. Pokud se tak některé z nich rychle vyprodají, jejich nahrazení v regálech potrvá,“ doplňuje Jim Silver, analytik hračkářského průmyslu a šéf recenzní firmy Toys, Tots, Pets & More.

Výrobce barbín čeká další růst tržeb a snad i zisk

Zdražení vlastních produktů je tak možná vedle stále rostoucích prodejů i ve druhém čtvrtletí tohoto roku tím, co udržuje Mattel v optimistické náladě. Pro celoroční tržby zvýšil odhad růstu z předchozích šesti až osmi procent na 12 až 14 procent.

Jak a proč se daří Mattelu?

Za celý loňský rok se přitom jeho čistý odbyt meziročně také zvýšil, a to o dvě procenta na 4,58 miliardy dolarů, tedy asi 98 miliard korun. Oproti předchozím třem ztrátovým rokům se tak dostal i do zisku ve výši 127 milionů dolarů.

Zájem o panenky Barbie v loňském roce podpořila mimo jiné i pandemie, při které děti byly nejenom v Česku mnohem více doma kvůli uzavření škol, a rodiče se jim tak mnohdy snažili tento čas zpříjemnit dárky.

Mattel ale do své nabídky plastikových panen přidal i další modely – například úspěšných žen, populárních sportovkyň různých národností a rozličných barev pleti nebo také i s různými indispozicemi.

Reklama

Doporučované