Hlavní obsah

„Čepice na čepici". Lidé v metropolích po celém světě protestují proti Trumpovi a za ženská práva

Pochod proti Trumpovi a za ženská práva.

 

Reklama

Až dva miliony lidí pochodovaly v sobotu po celém světě za ženská práva: ve Washingtonu, Londýně i v Antarktidě.

Článek

Více než půl milionu účastníků ve Washingtonu, sto tisíc v Londýně a v dalších šesti stovkách měst po celé planetě se zúčastnilo pochodů na podporu ženských práv a proti novému americkému prezidentovi. V Praze se sešly asi dvě stovky lidí, do akce Women's March (Pochod žen) se zapojili i vědci a tučnáci v Antarktidě.

Den po inauguraci chtějí organizátoři pochodů podle svých slov vyslat směrem k Trumpovi signál, že „ženská práva jsou lidská práva". Demonstranti mají na svých transparentech jeho „slavné" výroky, kterými během kampaně několikrát ženy urazil.

Účast na největším pochodu ve Washingtonu předčila očekávání organizátorů - počítali, že dorazí kolem 250 tisíc lidí. Ulice jsou plné pochodujících v růžových čepicích, symbolu Women's March.

Pochod vzbudil velký ohlas hlavně na sociálních sítích, okomentovala ho třeba Hillary Clintonová. Ozvali se ale i jeho kritici, třeba slavný britský novinář Piers Morgan.

Děkuji, že jste se postavili, vyslovujete se a pochodujete za naše hodnoty. Je to důležitější než kdy dříve. Skutečně věřím, že jsme vždycky silnější společně. 

Prezident Trump přece neomezil žádná vaše práva. Je to jenom protest proti jeho výhře a neúspěchu Hillary, která se nestala první ženou-prezidentkou.

Donald Trump se k Women's March přímo nevyjádřil, na svém osobním twitterovém účtu jen zveřejnil, že je poctěn, že může sloužit jako 45. prezident Spojených států velkému americkému lidu.

Reklama

Související témata:

Doporučované