Hlavní obsah

Černé stavby bez povolení nekompromisně zbouráme, slibuje Dostálová

Ilustrační foto.

Reklama

Řada staveb v Česku vyroste bez potřebného povolení – investoři hřeší na laxnost úřadů, které se málokdy odhodlají k nařízení demolice.

Článek

Každá desátá až jedenáctá stavba v Česku je zahajovaná načerno. Přesto se nakonec nemusí zbourat a místo toho dostane dodatečné povolení. Vyplývá to z analýzy ministerstva pro místní rozvoj za posledních pět let, o které informovaly Lidové noviny.

Podle ministryně Kláry Dostálové je to alarmující a stát hodlá podobné případy zatrhnout. Nejčastěji začínají stavět bez povolení velcí investoři, kteří spoléhají na to, že dodatečné povolení dostanou.

„Pokud někdo začne stavět bez povolení, když ho zákon vyžaduje, stavba bude zbourána. Nekompromisně. Dokud nemá stavebník povolení, nesmí stavět. Nestačí, že si zažádal,“ řekla listu Dostálová.

Obce, do jejichž kompetence odstranění černých staveb spadá, se k bourání nemají – než by se pouštěly do složitého a drahého procesu, raději vydají dodatečné povolení.

„Zkušenost je taková, že obce využívají rozhodnutí ve veřejném zájmu pouze v krajním případě. Takto vynaložené peníze mohou dosahovat až řádu milionů v jednotlivých případech, investují se do cizího majetku a nemusejí se městu nikdy vrátit. Vymáhat je po majiteli je složité, zdlouhavé, až skoro nemožné,“ řekl LN František Lukl, předseda Svazu měst a obcí.

Do bourání se proto vloží stát, konkrétní způsob se nyní ladí. Jisté je, že se postihy černých stavařů razantně zpřísní. A dodatečné povolení zůstane jen pro případy, kdy investor povolení má, ale mírně se od něj odchýlí.

Reklama

Doporučované