Hlavní obsah

Černošice rozhodly v kauze střetu zájmů Andreje Babiše

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš, šéf hnutí ANO.

Reklama

Městský úřad Černošice poslal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) své rozhodnutí v kauze porušení zákona o střetu zájmů.

Článek

Městský úřad v Černošicích zahájil s premiérem Andrejem Babišem řízení o přestupku už před více než čtvrt rokem. Úředníci prověřovali, zda premiér neoprávněně neovládá některá média. Teď dospěli k rozhodnutí.

Městský úřad Černošice dne 22. 9. 2021 odeslal zmocněnci Ing. Andreje Babiše dokument, kterým rozhodl v projednávané věci,“ uvedl úřad na svém webu.

Babišovi hrozila za porušení zákona o střetu zájmů sankce od pěti tisíc do 250 tisíc korun. Detaily rozhodnuti ale úředníci z Černošic neuvedli. Reakci Babišova zmocněnce, kterým je advokát Václav Knotek, redakce Seznam Zpráv zjišťuje. Zatím však nebere telefon a nereaguje na SMS.

Ovládání médií

Zatímco Evropská komise už dříve konstatovala, že je premiér Babiš ve střetu zájmů, neboť má nadále vliv na holding Agrofert, i když jej umístil do svěřenských fondů, české úřady – konkrétně zmíněný Městský úřad v Černošicích (pod který spadají Průhonice, kde má Babiš trvalé bydliště) – prověřovaly, zda premiér neoprávněně neovládá také některá média.

Už předloni v srpnu úředníci v Černošicích dali Babišovi pokutu 200 tisíc. Premiér podal odvolání a Krajský úřad Středočeského kraje mu vyhověl. Několik měsíců poté pak řízení zastavil, protože se podle něho nepodařilo prokázat, že by Andrej Babiš ve vztahu k médiím ve střetu zájmů byl.

Jenže letos v lednu podala Transparency International další podnět. Jde v něm podle ředitele organizace Petra Leyera o to, že Babiš z pozice premiéra dál ovládá média, což zákon o střetu zájmů zakazuje.

Premiér Babiš od počátku tvrdí, že ve střetu zájmů není. „Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy,“ uvedl.

Úředníci z Černošic však už v roce 2019 dospěli k závěru, že Andrej Babiš sice podle zákona vložil svoji společnost Agrofert do svěřenského fondu, ale navzdory tomu je premiér nadále ovládající osobou ve společnostech Londa, Stanice O a Mafra. Ty provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko nebo vydávají několik novinových titulů.

Úředníci z Černošic postavili své dřívější rozhodnutí o pokutě pro Babiše na konstrukci, že premiér může ovlivňovat lidi ve svěřenském fondu, a tím tak může mít zároveň vliv na chod společnosti Agrofert. Městský úřad v Černošicích to doložil třeba tím, že jedním z členů fondu je i Monika Babišová, premiérova manželka.

Správcem fondu je pak Zbyněk Průša, dále v něm působí vedle Moniky Babišové ještě Babišovi advokáti Alexej Bílek a Václav Knotek.

Reklama

Doporučované