Hlavní obsah

Úřad v Černošicích znovu zvedl případ Babišova střetu zájmů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš nebo jeho právníci budou muset zase do Černošic.

Reklama

Městský úřad v Černošicích zahájil s premiérem Andrejem Babišem řízení o přestupku. Hrozí mu za porušení zákona o střetu zájmů pokuta od 5 do 250 tisíc korun.

Článek

Kauza střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) dospěla i v České republice do další fáze.

V pátek Evropská komise zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, která střet zájmů definitivně konstatovala, Seznam Zprávy však zjistily, že k posunu došlo i v dalším případě.

Zatímco evropská zpráva konstatovala, že premiér Babiš je ve střetu zájmů, neboť má nadále vliv na holding Agrofert, i když jej umístil do svěřenských fondů, české úřady - konkrétně Městský úřad v Černošicích (pod který spadají Průhonice, kde má Babiš trvalé bydliště) - už opět prověřují, zda premiér neoprávněně neovládá také některá média.

Už předloni v srpnu úředníci v Černošicích dali Babišovi pokutu 200 tisíc. Premiér podal odvolání a Krajský úřad Středočeského kraje mu vyhověl. Několik měsíců poté pak řízení zastavil, protože se podle něho nepodařilo prokázat, že by Andrej Babiš ve vztahu k médiím ve střetu zájmů byl.

Jenže letos v lednu podala Transparency International další podnět. Jde v něm podle ředitele organizace Petra Leyera o to, že Babiš z pozice premiéra dál ovládá média, což zákon o střetu zájmů zakazuje.

Úřad v Černošicích do minulého týdne podnět detailně prostudoval. A nyní rozhodl, že případ posune dál.

„Odbor přestupků Městského úřadu Černošice zahájil řízení o přestupku, kterého se měl, podle obdrženého oznámení, dopustit Andrej Babiš,“ potvrdil pro Seznam Zprávy vedoucí odboru přestupků Josef Sedláček.

Úředník dále uvedl, že Babišův zmocněnec, kterým je advokát Václav Knotek, byl informován, že mohou v tomto případě požádat o takzvané ústní jednání.

Podle Sedláčka premiér zatím žádnou pokutu nedostal, avšak pokud úředníci zjistí, že Babiš porušuje zákon o střetu zájmů, hrozí mu sankce od 5 000 do 250 000 korun.

Analytik Trasparency International Milan Eibl uvedl, že z kroku úředníků z Černošic vyplývá, že vyhodnotili jejich podnět jako důvodný. „Česká rovina střetu zájmů se tak vrací do hry. Jde o pozitivní signál, že Černošice vnímají problematické postavení premiéra Babiše,“ doplnil Eibl.

Premiér Babiš od počátku tvrdí, že ve střetu zájmů není. „Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy,“ uvedl. Jeho zmocněnec - Václav Knotek - nebral telefon a zatím na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

Úředníci z Černošic však už v roce 2019 dospěli k závěru, že Andrej Babiš sice podle zákona vložil svoji společnost Agrofert do svěřenského fondu, ale navzdory tomu je premiér nadále ovládající osobou ve společnostech Londa, Stanice O a Mafra. Ty provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko nebo vydávají několik novinových titulů.

Úředníci z Černošic postavili své dřívější rozhodnutí o pokutě pro Babiše na konstrukci, že premiér může ovlivňovat lidi ve svěřenském fondu, a tím tak může mít zároveň vliv na chod společnosti Agrofert. Městský úřad v Černošicích to doložil třeba tím, že jedním z členů fondu je i Monika Babišová, premiérova manželka.

Správcem fondu je pak Zbyněk Průša, dále v něm působí vedle Moniky Babišové ještě Babišovi advokáti Alexej Bílek a Václav Knotek.

Středočeský kraj však v roce 2019 uvedl, že chyběly důkazy o tom, že by Babiš jakkoliv oba své svěřenské fondy ovlivňoval. Vedoucí oddělení přestupků Franěk dokonce tehdy uvedl, že úředníci v Černošicích svým tvrzením – že Babiš skrze své lidi ve svěřenském fondu firmy nadále ovlivňuje – překročili hranici zákonného správního uvažování.

Jak nyní tento případ dopadne, bude trvat ještě několik týdnů, než o něm Městský úřad v Černošicích rozhodne.

Reklama

Doporučované