Hlavní obsah

Černý jestřáb, vrtulník mexického námořnictva, zadržel pašeráckou loď s více než půl tunou kokainu

Pašeráci byli zadrženi u pobřeží státu Sinaloa.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Vrtulník mexického námořnictva zadržel u státu Sinaloa člun s 630 kilogramy kokainu. Zadržení předcházela divoká honička mezi helikoptérou typu Černý jestřáb a pašeráckým člunem.

Článek

Mexické námořnictvo zveřejnilo video honičky mezi motorovou lodí a vrtulníkem Černý jestřáb, kterým se státní zaměstnanci snažili loď chytit. Když se jim to podařilo, zjistili, že na palubě se nachází 630 kilogramů kokainu. Záběry zveřejnila agentura AP.

Námořnictvo ve zprávě uvedlo, že na palubě se nacházelo 15 členů posádky. Zadrženi byli na pobřeží jednoho z mexických států Sinaloa. Z tohoto státu pochází také mezinárodní pašerácký kartel Sinaloa, který vedl nedávno odsouzený Joaquín Guzmán, známý též jako El Chapo. Kartel Sinaloa je podle americké prokuratury největším dodavatelem drog do USA.

Osm z členů zadržené posádky byli Ekvádorci, čtyři Kolumbijci a tři z nich byli Mexičani. Kokain se po moři z Jižní Ameriky pašuje do Mexika a Střední Ameriky celkem běžně. Odtud pak pašeráci nejčastěji pokračují po souši do USA.

Vrtulník, který námořnictvo použilo, byl takzvaný Černý jestřáb. Legendární dvoumotorový stroj se začal vyrábět v roce 1979. Mimo jiné se užívá ke vzdušným výsadkům.

Reklama

Související témata:

Doporučované