Hlavní obsah

Černý scénář mezi USA a Čínou? Úplný zákaz dovozu surovin nebo měnová válka, popisuje analytik

Spor mezi Spojenými státy a Čínou znovu eskaluje.Video: Oliver Sálus, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy znovu eskaluje. Peking chce ale jednat v klidu a najít společné řešení.

Článek

Koncem minulého týdne nejprve Čína zavedla odvetná cla v hodnotě až 10 % na zboží v objemu 75 miliard euro. Prezident Donald Trump vzápětí reagoval zvýšením cel z pětadvaceti na třicet procent. Ty budou platit od prvního září do patnáctého prosince.

Další cla, která vejdou v platnost od 1. září, navíc budou ve výši 15 procent místo původně plánovaných 10 procent. Obchodní konflikt se tak dále prohlubuje.

Čína je ale ochotna řešit obchodní konflikt se Spojenými státy prostřednictvím klidných rozhovorů a rozhodně se staví proti další eskalaci sporu. Řekl to dnes čínský vicepremiér Liou Che. Americký prezident vyjádření potvrdil a uvítal. Jednat se prý začne už brzy.

Čínský vicepremiér dnes uvedl, že americké firmy jsou v Číně vítány a že s nimi bude dobře zacházeno. „Vítáme firmy z celého světa, včetně Spojených států, aby investovaly a podnikaly v Číně,“ prohlásil. Dodal, že Čína bude nadále vytvářet dobré investiční prostředí a chránit práva v oblasti duševního vlastnictví.

Obchodní válka mezi USA a Čínou má negativní dopad na světovou ekonomiku a na finančních trzích vyvolává obavy z globální hospodářské recese. Investoři proto začali prodávat akcie a přesouvají peníze do bezpečnějších aktiv, jako jsou státní dluhopisy a zlato.

Čínské akcie v pondělí výrazně oslabily a jüan sestoupil vůči dolaru na nejnižší hodnotu za 11 let. Dolů zamířily rovněž evropské akcie, jejich ztráty ale nebyly tak výrazné.

Reklama

Doporučované