Hlavní obsah

Čerpadlo spuštěno. V Česku je po měsíci opět čistá ropa z ropovodu Družba

Do Česka dotekla čistá ropa.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Česka po měsíci opět proudí ropa ropovodem Družba. Dodávky ze Slovenska byly obnoveny v pondělí v poledne.

Článek

„Zároveň bylo ve stejný čas v Kloboukách u Brna spuštěno hlavní čerpadlo, čímž byl zprovozněn ropovod Družba na našem území,“ potvrdil pro Seznam.cz ředitel společnosti Mero Jaroslav Kocián. Mero je výhradním přepravcem ropy v Česku.

Ačkoli ropa se ropovodem pohybuje rychlostí jednotek kilometrů za hodinu, znamená obnovení dodávek podle Kociána zároveň to, že čistá ropa už proudí i do rafinérie Unipetrolu v Litvínově. Zjednodušeně řečeno proto, že nová ropa tlačí tu, která v potrubí zůstala z období před odstávkou, ale neměla se do rafinérie jak dopravit.

Důvodem odstávky bylo, že do ropovodu se minulý měsíc dostala surovina znečištěná organickým chloridem, která mohla poškodit rafinérie. Země napojené na ropovod proto dovoz ruské ropy zastavily.

Aby mohla rafinérie petrochemického holdingu Unipetrol v Litvínově vyrábět naftu i během odstávky, tekla do ní od 1. května zapůjčená ropa ze státních rezerv. Stát Unipetrolu poskytl celkem dvě zápůjčky, dohromady přes 250 tisíc tun ropy. „Unipetrol za náklady spojené se zápůjčkou dohromady zaplatí přes sto milionů korun,“ uvedl předseda Správy státních hmotních rezerv Pavel Švagr.

Unipetrol nyní začíná postupně z ruských dodávek do státního skladiště ropy v Nelahozevsi vracet. Očekává se, že to potrvá asi půl roku.

Reklama

Doporučované