Hlavní obsah

Pád vládní strany. Červená mikina nestačila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Sázka na „staré kádry“ se nevyplatila.

Reklama

aktualizováno •

ČSSD si v krajských volbách od minulých voleb pohoršila ve všech krajích. A největšího úspěchu dosáhla tam, kde schovala značku.

Článek

Červená mikina Jana Hamáčka - symbol ČSSD v covidových časech - visela na billboardech po celé republice. Jenže heslo „V krizi vás ochráníme“ voliče nepřilákalo. Šéf strany Hamáček tak těsně po volbách spíš než propagaci vlastní strany chválil kampaň Ministerstva vnitra, která ujistila lidi, že se nemusí bát jít do volebních místností.

„Kampaň byla postavená na mně. Vydal jsem se nějakou cestou, z boje neutíkám. Bude na straně, aby rozhodla,“ komentoval Hamáček své případné odstoupení z funkce předsedy. Verdikt se dozví na lednovém sjezdu.

Výsledek ČSSD

ČSSD v krajských volbách získala 4,93 procenta. Jde ale pouze o průměr z krajů, kde strana kandidovala samostatně. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji kandidovala strana v koalicích, které získaly 8,9, respektive 14,8 procenta.

A delegáti se zcela jistě budou ptát, proč hnutí ANO dokázalo zúročit účast ve vládě a ovládlo volby hned v deseti krajích. Na rozdíl od ČSSD, která nevyhrála nikde, do pěti zastupitelstev se vůbec nedostala a na to, že by při povolebních vyjednáváních dosáhla na pět hejtmanů jako posledně, nemůže ani pomyslet.

Dřívějším výsledkům se přiblížil jen pardubický hejtman Martin Netolický, který dostal necelých 15 procent hlasů a má velkou šanci obejít vítězné ANO a i z druhého místa hejtmanský post uhájit. Netolický ve volbách nekandidoval pod značkou ČSSD, ale za hnutí 3PK, ve kterém se spojil s dalšími stranami. A na plakátech stranickými barvami šetřil.

Stejný postup zvolil hradecký hejtman Jiří Štěpán, který dal dohromady koalici s názvem Spolu pro kraj. A dosáhl s ní na devět procent.

„ČSSD rozhodně nebyla nijak upozaděna nebo schovávána. Straně to prospělo. A je to věc, ke které sahá většina politických stran,“ naznačil šéf strany Hamáček, že spojování by mohl být jeden z receptů do budoucna. Zároveň ale upozornil, že například na Vysočině kandidoval stávající hejtman Jiří Běhounek čistě v oranžových barvách a získal skoro 12 procent, což je druhý nejlepší výsledek strany.

Sázka na staré kádry nevyšla

Straně se nevyplatila ani sázka na staré tváře, počínaje Michalem Haškem jako volebním manažerem. Hašek sám se sice díky preferenčním hlasům vyhoupl do zastupitelstva Jihomoravského kraje. Celkově ale strana na jihu Moravy prošla jen těsně a s největší pravděpodobností zůstane mimo budoucí koalici.

Hamáček je přesto s Haškovou prací spokojený. Bez něj by prý byly výsledky ještě horší. „Počítal bych s jeho týmem i nadále,“ dodal Hamáček.

Návrat „ke kořenům“ nevyšel ani na Ústecku. Hamáček tam osobně zasáhl do kandidátky a dosadil na ni například Petra Bendu, někdejší pravou ruku Jiřího Paroubka. Muže, který v minulosti kandidoval za extremistickou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a letos v září sociálním demokratům daroval rekordní příspěvek milion korun.

Hamáček to obhajoval to tím, že vrací do strany pravé sociální demokraty, kteří kdysi pro ČSSD zařídili volební výsledek 30 procent. Jenže ústecká kandidátka získala jen tři procenta. Původní lídr sociálních demokratů, náměstek hejtmana Martin Klika, se naopak do zastupitelstva dostal. Pod jinou značkou než ČSSD.

„Já bych byl samozřejmě radši, kdybychom tam postoupili, ale z hlediska zastoupení je to jen otázka jednoho mandátu. Petr Benda na té kandidátce dostal nejvíc preferenčních hlasů,“ hájil rozhodnutí těsně po volbách Hamáček. Jedním dechem ale dodal, že situaci v kraji bude muset řešit a sehnat silného lídra.

Kromě Ústí zůstali mimo zastupitelstvo sociální demokraté v dalších čtyřech krajích. A to včetně velkých a důležitých středních Čech. „Výsledek ve středních Čechách mě osobně velmi mrzí, není to úplně spravedlivé,“ komentoval to Hamáček.

Odliv známých tváří

V dalších krajích zase ČSSD doplatila na to, že ji opustily známé tváře. Na Plzeňsku přišla o někdejšího hejtmana Josefa Bernarda. Zatímco ČSSD tam dostala necelých 6 procent, Bernard v barvách Starostů dosáhl na 15 procent a získal přes 4 tisíce preferenčních hlasů.

V jižních Čechách v minulých volbách triumfoval Jiří Zimola s 23 procenty. S ČSSD se ale rozhádal a založil si vlastní stranu. Výsledek? Pro obě strany špatný - sociální demokraté v čele s vlastní hejtmankou získali necelých 9 procent, Zimolovo hnutí ani ne 2 procenta.

ČSSD navíc ztratila i ve volbách do Senátu, v němž letos skončil mandát deseti z jejích třinácti senátorů. Do druhého kola ale postoupili jen 3 sociální demokraté - bývalý předseda Senátu Milan Štěch, místopředseda strany Michal Šmarda a lékař Radek Sušil. V Senátu končí Jiří Dienstbier mladší, Miroslav Nenutil nebo Ivo Bárek. Neuspěl například ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

I v případě Senátu stranu opustily některé výrazné osobnosti. Senátor Miroslav Antl letos kandidoval na Rychnovsku jako nezávislý a uspěl. Ze strany odešla i senátorka Emilie Třísková, která ale v Kolíně propadla stejně jako nový kandidát sociálních demokratů Karel Otava.

Reklama

Doporučované