Hlavní obsah

Červenými květy vlčího máku si lidé připomínají válečné veterány i oběti válek

Sbírka odkazuje ke Dni válečných veteránů, který připadá na 11. listopadu.Video: Klára Galová

 

Reklama

Vlčí máky. To je symbol svátku válečných veteránů, který připadá na 11. listopadu. K této příležitosti se pořádá i sbírka, jež spočívá v prodeji broží ve tvaru vlčích máků. Jejím cílem je vybrat dostatek peněz na nahrávání vzpomínek vojáků do archivu Paměť národa.

Článek

V pátek a v sobotu mají lidé možnost koupit si vlčí mák jako připomínku obětí válek a vojáků, kteří v nich bojovali. Květina, která vyrostla jako první na polích zničených při bojích, je symbolem Dne válečných veteránů. Ten připadá na 11. listopadu. Organizace Post Bellum, která sbírku pořádá, chce vybrané peníze použít na nahrávání vzpomínek vojáků do archivu Paměť národa.

Svátek věnovaný veteránům se slaví jako připomínka 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsáno příměří a ukončeny boje první světové války. V Česku se jako významný den slaví od roku 2001.

„Kampaní bychom rádi všem československým válečným veteránům poděkovali, vyjádřili úctu a zároveň s pomocí veřejnosti přispěli k tomu, abychom mohli pro archiv Paměť národa zaznamenat vzpomínky těch, kteří ještě ve sbírce nejsou. Dokud je čas,” uvedl provozní ředitel Post Bellum Jan Polouček.

Dobrovolníci s kasičkami a vlčími máky se objeví v ulicích Prahy a všech krajských měst. Vedle toho si letos bude možné koupit květ i v řadě knihoven, trafik a obchodů. Do sbírky lze přispět také on-line na webu projektu.

V rámci akce se bude v pátek odpoledne v Národní technické knihovně promítat spot ke sbírce a jeden z veteránských příběhů s názvem Dunkerk, který bude vyprávět ředitel a zakladatel Paměti národa Mikuláš Kroupa. Na pražském náměstí Republiky pak mohou zájemci navštívit po dobu trvání sbírky stánek Paměti národa, kde se mimo jiné dozvědí o projektech Post Bellum.

Reklama

Související témata:

Doporučované