Hlavní obsah

Zeman míří do Velké Británie za královnou a veterány

Prezident Zeman míří do Velké Británie.

 

Reklama

Zeman během jednodenní cesty do Velké Británie předá i diplom o povýšení do generálské hodnosti československému pilotovi RAF.

Článek

Prezident Miloš Zeman se v pátek setká s britskou královnou Alžbětou II. Cestu po předchozím mlžení potvrdila prezidentova kancelář.

Královna Alžběta II. udělí audienci, o níž požádal Pražský hrad, Zemanovi a jeho ženě Ivaně v pátek pravděpodobně v odpoledních hodinách. Zeman by měl zároveň během své pracovní návštěvy Velké Británie vyznamenat válečné veterány a předat diplom o povýšení do generálské hodnosti Miroslavu Antonínovi Liškutínovi, československému pilotovi, který létal v britské Royal Air Force a byl povýšen na generála letos k 8. květnu. Prezident se také podle mluvčího Ovčáčka zúčastní ceremoniálu u památníku bitvy o Británii.

V prezidentské funkci měl Zeman možnost se vidět s Alžbětou II. v roce 2014 v Normandii na oslavách 70 let od spojeneckého vylodění. Podle zdroje ČTK Zeman považuje za důležité, aby Česká republika udržovala s Velkou Británií velmi vynikající vztahy, v poslední době poslal britské královně dvakrát kondolenci kvůli teroristickým útokům v Londýně a Manchesteru.

S britskou královnou se v minulosti několikrát setkali i prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. V roce 1996 mimo jiné navštívila Alžběta II. Václava Havla na Pražském hradě.

Reklama

Doporučované