Hlavní obsah

Češi přes pandemii kupují špekáčky na večerní pálení čarodějnic

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Přes pandemii koronaviru a stále poměrně přísné restrikce se Češi chystají na večerní pálení čarodějnic. Prodejci sledují zvýšené prodeje především špekáčků a alkoholu.

Článek

Zájem je také ale o maso na gril, z alkoholických nápojů vede pivo a víno. Vyšší poptávku po tomto zboží obchodníci přičítají nejen dnešní filipojakubské noci, ale i příznivému počasí a dlouhodobě rostoucí oblibě domácího grilování, řekli obchodníci.

„Oblíbenost špekáčků v Česku takřka nezná hranic. Zájem o tento celoročně oblíbený výrobek stoupá však zcela mimořádně právě na čarodějnice. Ve všech 15 řeznictvích dnes vyjíždí z udíren od brzkého rána jeden koš za druhým, abychom uspokojili naše zákazníky,“ uvedl vedoucí řeznictví hypermarketů Globus Pavel Holeček. Kromě špekáčků Globus podle něj sleduje i velký zájem o klobásy či hamburgery z hovězího masa. Mírně vyšší je před nadcházejícím víkendem podle mluvčí hypermarketů Lutfii Volfové prodej alkoholu, především piva a vína.

Kaufland podle své mluvčí Renaty Maierl oproti minulým dnům a týdnům eviduje zvýšený zájem o špekáčky a obecně maso a masné výrobky na gril. Z alkoholických nápojů zákazníci Kauflandu více nyní nakupují pivo, řekla.

„Rozhodně nemáme dojem, že by aktuální opatření nějak snižovala zájem Čechů o suroviny na grilování. Naopak, s hezkým počasím se maso nebo uzeniny, ale také vegetariánské výrobky na gril, prodávají stále častěji a filipojakubská noc není výjimkou,“ uvedl mluvčí on-line supermarketu Košík.cz František Brož. Znatelný je podle něj posun ke kvalitnějším výrobkům.

V obchodech Albert jsou prodeje uzenin stabilní, momentálně je vyšší zájem jen o špekáčky, které má řetězec od malého až po kilová balení, včetně tzv. retro špekáčků. Nárůst u alkoholických nápojů nepozoruje, uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Srovnatelné prodeje masa a masných výrobků před dnešní filipojakubskou nocí oproti předchozím týdnů jsou v supermarketech Billa. „Nahrává tomu poměrně příznivé počasí na venkovní grilování a samozřejmě i částečné uvolňování opatření, byť v omezené míře,“ řekla mluvčí sítě Dana Bratánková.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že chce apelovat na co největší dodržování protiepidemických opatření. Nebylo by podle něj dobré, aby se jednorázovou akci epidemická situace pokazila. Doplnil ale, že je optimistou i vzhledem k faktu, že velikonoční svátky nevyvolaly v epidemii výkyvy. Platná nařízení lidé najdou na covid portálu.

Filipojakubské noci se připisuje magická moc. Původně se slavila zřejmě o úplňku, který byl nejblíže dnu přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Do dnešní doby se většinou uchovalo jen rozdělávání ohňů, při kterých se hoduje či zpívá, případně tančí a skáče přes zapálenou vatru. Někde se navíc pálí figurína čarodějnice či košťata.

Reklama

Doporučované