Hlavní obsah

Češi se kvůli nedělnímu zákazu nahrnuli v sobotu do obchodů ve velkém

Foto: Tomáš Svoboda

Foto ze sobotního odpoledne z brněnské pobočky Globusu.

Reklama

Až o 40 procent více lidí zaznamenaly v sobotu, ale už i v pátek tuzemské supermarkety. Potvrdila se tak předpověď asociací i obchodníků, že uzavření prodejen v neděli zvýší koncentraci lidí v ostatní dny.

Článek

První listopadový den, neděle, bude zároveň prvním, kdy prodejny po celé České republice musejí mít až na pár výjimek zavřeno. Nařízení vlády je platné až do 20. listopadu 2020.

To, před čím varovaly velké řetězce i obchodní asociace, se naplnilo. Lidé se došli předzásobit v pátek a v sobotu. A očekává se, že mnohem víc než obvykle jich na nákupy dorazí i v pondělí.

+5

Lidé chodí více, ale snaží se být zodpovědní

„Zkrácení večerní otevírací doby již zvýšilo koncentraci lidí v prodejnách v průběhu večerních hodin. Nedělní zákaz přilákal dnes, ale i v pátek o desítky procent více zákazníků oproti běžnému pátku a sobotě. Dnes byl nápor v prodejnách zejména v dopoledních hodinách a večer. Situace se bude opakovat i v pondělí,“ uvedl v sobotu pro Seznam Zprávy mluvčí Jiří Mareček za společnost Albert.

Stejně vypadala situace i v jiných obchodech.

„V průměru se jednalo o zvýšení o 30 procent ve srovnání s předchozími sobotními dny. Největší zájem byl v sobotu v dopoledních a večerních hodinách. Na některých prodejnách vzrostl zájem o 40 procent, na některých o 20 procent. Obdobná byla situace i v páteční podvečer,“ potvrdil Václav Koukolíček, mluvčí Tesca.

Nárůst o desítky procent potvrzuje i Lidl či CPI Property Group, která vlastní obchodní centra na několika místech Česka, včetně těch pražských - Quadrio a NC Fénix. I zde podle Petra Brabce, ředitele nemovitostního portfolia společnosti, vzrostla návštěvnost v průměru o 30 procent.

Nakupují jednotlivci a hlavně večer

Obchodníci se však shodují, že se lidé snaží chovat zodpovědně - chodí v menších skupinkách, nebo sami, dodržují opatření a mají tendenci vyhnout se největším špičkám. S omezenou otevírací dobou do 20 hodin to však není tak jednoduché.

„Sobota byla plus 20 až 30 procent dle řetězců, velký nápor přišel i po 18. hodině. Je vidět, že lidé chodí nakupovat večer. A kdyby bylo možné nakupovat ještě později, než do 20. hodiny, tak by to využili,“ okomentoval situaci Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

A přidává i zkušenost od kolegů z Polska, kde vláda řetězce naopak žádala o prodloužení otevírací doby. V provozu je navíc řada obchodů, které mají otevřeno 24 hodin denně, a velmi masivně tak vzrostl počet lidí, kteří nakupují až po desáté večer.

Dezinfekce, rozestupy, roušky

V reakci na nová vládní opatření přistoupil v Česku k prodloužení otevírací doby například Globus. Ve všech patnácti hypermarketech otevírá už v 7 hodin ráno.

Supermarkety také ve velkém investovaly do navýšení bezpečnostních a hygienických standardů. Speciální týmy zaměstnanců mají na starosti čištění vozíků, skenerů a často dotýkaných míst. Ochranka hlídá rozestupy a nošení roušek, v případě problematických zákazníků, kteří si zakrýt ústa a nos odmítají, řeší situaci s Policií ČR.

Stejné to bude i v pondělí

Podobný nápor, jako v pátek a v sobotu, obchodníci očekávají opět v pondělí, mění se i další obchodní chování zákazníků.

„Vyšší návštěvnost především v průběhu soboty jsme očekávali, předpokládáme, že podobná situace se bude opakovat i v pondělí. Před nedělním uzavřením prodejen se zvětšily také velikosti nákupů, na což jsme však byli připraveni,“ uvedla mluvčí Lidlu Iveta Barabášová.

A zajímavý trend, patrný z posledních dní, přidává i Lutfia Volfová, mluvčí společnosti Globus. „V těchto dnech zákazníci nakupují čerstvé i trvanlivější potraviny a drogerii. Stoupl také zájem o alkohol – víno a pivo, a to zhruba o 30 procent více než v běžné dny.“

Anketa

Vadí vám, že jsou obchody v neděli zavřené?
Ano
40 %
Ne
60 %
Celkem hlasovalo 10602 čtenářů.

Prouza: Opatření se měnit nebudou

Podle Tomáše Prouzy ze svazu obchodu však vláda současná opatření ohledně prodejen a otevírací doby měnit nebude.

„Mluvil jsem o rozšíření otevírací doby s panem ministrem Havlíčkem. On už několikrát říkal, že obchody nejsou rizikové, ale vláda chtěla co nejvíce omezit mobilizaci lidí. Protože nejde jen o návštěvu obchodu, ale i o cestu do něj,“ řekl pro Seznam Zprávy Prouza.

A Jiří Mareček za Albert přidává ještě další pohled. Omezená otevírací doba do osmé hodiny večerní a „smazání“ jednoho dne z týdne pro obchodníky bude mít dopad na jejich tržby. Riziko je to obzvláště pro maloobchodníky a jejich zaměstnance.

„Předzásobení nedokáže nahradit prodeje v samotný den a výpadek prodejní špičky, kterou neděle je, bude mít z hlediska ekonomiky a spotřeby domácností podstatný vliv. Z nařízení vlády ubylo maloobchodníkům necelých dvacet procent z otevíracích hodin, což se odrazí také na zaměstnanosti v sektoru,“ uvedl Mareček.

Reklama

Doporučované