Hlavní obsah

Češi se nakupování ještě nenabažili. Stáli ve frontách, přišly jich tisíce

Foto: Profimedia.cz

I další sobota po rozvolnění se nesla ve znamení nákupů. Obchodníci si návštěvnost pochvalují.

Reklama

Lidé se v sobotu znovu vydali za nákupy. Obchody hlásí zvýšený zájem zejména o sportovní oblečení a nábytek. V nákupním centru v Hatích na Znojemsku čekalo 600 lidí ve frontě ještě před otevřením.

Článek

I o druhém víkendu po otevření obchodů si provozovatelé chválí zájem lidí. Móda, obuv, nábytek a vybavení domácnosti jsou hlavními lákadly sobotních nákupů.

„Již během první hodiny po otevření bylo v našem centru tisíc lidí,“ popsala pro SZ Byznys dopolední nákupní horečku Lenka Čapková, ředitelka centra Fashion Arena Prague Outlet. I tentokrát se zejména před obchody se sportovní módou čekalo ve frontách.

„Bezpečnostní koordinátoři upozorňují zákazníky na rozestupy. Regulujeme vjezd a výjezd do centra stejně jako minulý týden a posílili jsme autobusovou dopravu ze zastávky metra Depo Hostivař na každých 15 minut,“ popsala Lenka Čapková.

Fronta ještě před otevřením a první Rakušané

Také Centrum Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma hlásí velký provoz. Nákupům nahrává nejen občasný déšť, ale také velké slevy, které nasadily zejména obchody známých sportovních značek.

V prvních hodinách sobotního prodeje byla návštěvnost stejně silná jako o minulém víkendu, uvedl Jan Procházka, ředitel nákupního centra, které se nachází nedaleko Znojma.

„Zákazníky pouštíme dovnitř do centra po skupinkách. Již před otevřením, v 10 hodin dopoledne, čekalo před vchodem 500 až 600 lidí ve frontě,“ řekl pro SZ Byznys.

Šéf outletového centra z jihu Moravy v těsné blízkosti hranic si všiml ještě jedné novinky: Na nákupy přijíždějí po dlouhé době rakouští zákazníci. Rakousko totiž rozvolnilo pravidla pro cesty svých občanů, a hned v sobotu toho řada z nich využila.

„Po návratu z Česka již není nutná karanténa. Zvýšený zájem nakupujících z Rakouska čekáme i v neděli a v pondělí, v den tamního státního svátku,“ doplnil Jan Procházka.

Opatření v nákupních centrech

- stále platí omezení 15 metrů čtverečních na zákazníka,

- lidé musejí nosit respirátor, dezinfikovat si ruce a dodržovat rozestupy,

- dětské koutky a kina jsou mimo provoz,

- občerstvení se prodává pouze s sebou.

Také obchodní domy IKEA v Brně a Ostravě hlásily několikrát během odpoledne plný stav, tedy naplněnou maximální kapacitu 1200 osob. Zvýšený provoz je ale ve všech tuzemských pobočkách. Lidé nakupují stejně jako o minulém víkendu skříně, komody, matrace, vybavení kuchyní a doplňky do domácnosti.

„Zvýšený zájem čekáme o víkendu i nadále, proto zákazníky znovu žádáme, aby si na webu zkontrolovali aktuální naplnění kapacity daného obchodního domu, než na nákupy vyrazí. Zároveň je žádáme, aby přicházeli především na cílené nákupy a pokud možno bez doprovodu,“ řekl Petr Šašek, mluvčí IKEA Česká republika.

Naproti tomu na semaforu na internetových stránkách největšího obchodního centra v zemi Westfield Chodov v Praze svítila po celé odpoledne zelená, tedy mírný provoz. Stejně jako u dalšího centra ze skupiny, Metropole Zličín.

Také pro hypermarkety s potravinami a dalším zbožím Tesco se jedná z pohledu vytíženosti o běžnou sobotu. „Během dne jsme nemuseli regulovat počet lidí v obchodech, minulou sobotu ano. Je patrné, že je více zákazníků v obchodech, které jsou součástí nákupních center,“ popsal mluvčí řetězce Václav Koukolíček.

Reklama

Doporučované