Hlavní obsah

Češi se vracejí do fitek. Chtějí shodit karanténní pneumatiku

Foto: https://pixabay.com/cs/

Ilustrační foto.

Reklama

Na otevření šaten a sprch čekala fitka jako na smilování: to jim také pomohlo a podle České komory fitness jsou zhruba na 70 procentech běžné návštěvnosti ve srovnání s loňskem.

Článek

Zatímco psychologové přemítali, jaký dopad bude mít náhlé uvržení řady zaměstnanců i školáků do home office na jejich psychiku, lékaři a trenéři měli vesměs jasno – část lidí vyjde na slunce o pár kilogramů těžší.

To ostatně potvrdil i průzkum agentury STEM/MARK zpracovaný pro Českou obec sokolskou, na který upozornil server Echo24. Asi 40 procent obyvatel během nouzového stavu přibralo, z toho pět procent respondentů připustilo, že váha ukazuje o pět (a více) kilogramů víc než před před nástupem na home office. Stejnou váhu si zachovalo 44 procent lidí a 15 procent zhublo. A skoro polovina dotázaných také uvedla, že měla méně pohybu než dříve, a pouze 14 procent lidí sportovalo více.

Dobrá zpráva a výchozí pozice pro všechny trenéry, cvičitele a samozřejmě i fitness centra.

Ta sice mohla být otevřená už od 27. dubna, ale žádné davy cviků lačných zákazníků do nich nevtrhly. Podle Jany Havrdové, prezidentky České komory fitness, se návštěvnost pohybovala „průměrně mezi 15 a 20 procenty“ toho, na co byla fitka v tomto ročním období zvyklá.

Lidem se totiž podle všeho příčila představa, že by se třeba po hodinovém tréninku měli bez osprchování a převléknutí v šatně sbalit a hygienu si nechat na potom. „Po 11. květnu jsme se dostali zhruba o 10 až 15 procent výš a teď už máme nějakých 70 procent běžné návštěvnosti,“ uvedla Havrdová. Podle ní změnilo chování zákazníků právě otevření šaten a sprch.

Uzavření všech fitek se projeví výrazným výpadkem v tržbách. Stálí zákazníci by to však na svých účtech pocítit neměli, protože nespotřebované body nebo prostředky na dobíjecích kartách fitka prodloužila o dobu, kdy musela mít zavřeno.

Tak to udělala čtyři pražská fitness centra Euforie, ve kterých funguje návštěva na bázi dobíjení kreditu. Ten obvykle platí rok. „Nejsme členské fitko, kde by lidé měli podepsanou smlouvu a měsíčně platili nějakou částku,“ uvedla Barbora Kopřivová, provozní manažerka Euforie. „Byli klienti, kteří to chtěli prodloužit až o dobu, kdy budou otevřené i šatny, ale to jsme bohužel nemohli nabídnout,“ vysvětluje. Podle ní je zatím předčasné hodnotit návštěvnost, ale protože fitka přišla o jarní sezonu a prakticky otevřela do léta, bude „stoprocentně o hodně nižší“.

Také v Xplore Fitness automaticky prodlužovali členství o dny uzavření a „po návratu zpět do provozu klienti s žádostí o ukončení členství nepřišli“, uvedla pro Seznam Zprávy manažerka Martina Kořánová. Uvádí jen dva případy, kdy přišli o dva klienty, ale ti odjeli do zahraničí a už se nebudou vracet.

Stejně jako u ostatních bylo pro provozovnu klíčové otevření šaten a sprch. „Naše návštěvnost narůstá s postupným uvolňováním opatření, zlomovým bylo otevření šaten a sprch, v současné době jsme tak na 60 procentech,“ říká Kořánová. „Registrace nových zákazníků odpovídá poměru návštěvnosti, je menší než ve stejném období loňského roku,“ uvedla manažerka centra, které se nachází v pražské ulici Na Poříčí.

„Lidé byli trpěliví a čekali. My jsme jim členství samozřejmě prodlužovali,“ řekl pro Seznam Zprávy Ondřej Pohl, provozní manažer AXAGYM z centra Prahy. Podle něj návštěvnost spíše klesla, což je také dané tím, že přes léto je obecně nižší, protože lidé sportují venku. V centru hlavního města jsou na tom ostatní fitka podle Pohla podobně, ale uvidí se s postupem času.

Fitness krize v USA

Zatímco česká fitness centra se už oklepávají z nejhoršího, ta na druhé straně Atlantiku se v těchto dnech potýkají s největšími potížemi minimálně za posledních 12 let.

Kvůli šíření koronaviru, protipandemickým opatřením i rychle rostoucí nezaměstnanosti začínají lidé vypovídat „cvičící“ smlouvy za více než deset miliard dolarů. Uvedla to agentura Bloomberg na základě průzkumu investiční banky Harrison.

Více než třetina uživatelů posiloven z jedné tisícovky uvedla, že zrušila nebo plánuje ukončit stávající členství. „V USA je 38 tisíc fitness center a asi třetina má poměrně vysokou pravděpodobnost, že bude uzavřena,“ uvedl pro Bloomberg Paul Byrne, investiční bankéř v Harrisonu. Většina „to pravděpodobně neudělá“, dodává.

I přes postupné uvolňování opatření proti koronaviru čelí fitka zatížená dluhem dlouhodobému poklesu příjmů, což pro ně může být likvidační. Lidé se totiž podle průzkumu budou chtít i nadále vyhýbat plným posilovnám navzdory nastartování ekonomiky a „hlavním problémem, který lidé v průzkumu zmiňovali, je čistota“, říká Paul Byrne pro agenturu Bloomberg.

A že nejde jen o malé a neznámé tělocvičny, dokazují i sítě fitness center New York Sports Clubs či Gold's Gym, kde budovali své svaly nejznámější kulturisté všech dob a do kterého dokonce chodili cvičit i turisté. V prvním případě majitel zvažuje, že požádá o ochranu před věřiteli, v druhém už dokonce úpadek běží.

Reklama

Doporučované