Hlavní obsah

Češi se vzepřeli a vláda odložila dohodu s americkým výrobcem respirátorů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Vláda se zalekla zloby domácích producentů ochranných pomůcek. Vicepremiér Karel Havlíček říká, že investici americké firmy Honeywell chtějí teď porovnat se záměry českých výrobců respirátorů. Mají se vejít do ceny 20 Kč za kus.

Článek

Už je to týden, co vicepremiér Karel Havlíček informoval o záměru vlády podepsat dohodu se společností Honeywell. Ta by chtěla ve svém areálu v Hlubočkách u Olomouce, kde se dosud montují jen části leteckých motorů, už do čtyř měsíců rozjet výrobu respirátorů. S kapacitou až pět milionů kusů měsíčně.

„ČR se může stát plně soběstačnou zemí,“ vyzdvihl Havlíček na Twitteru záměr s tím, že moravský závod může zásobovat nyní tolik žádaným zbožím celou střední Evropu.

Zdánlivě pozitivní zpráva nesklidila v čase probíhající pandemie covid-19 takový aplaus, jak si vládní činitelé představovali. Spíše než slova chvály schytali na sociálních sítích výčitky. Také v politických a byznysových kruzích se oznámení nesetkalo s nadšením.

Samotný cíl, že by se v Česku měla rozjet výroba ochranných pomůcek, která by zemi vymanila z aktuální závislosti na dovozu z Číny, nikdo nezpochybňuje. Mnohým ale vadí, že Babišova vláda ve výsledku upřednostňuje nadnárodní koncern se sídlem v USA před domácími producenty, kteří se teď také snaží v maximální možné míře a v co nejrychlejším čase rozšířit výrobu stále nedostatkových respirátorů a roušek.

Klíčové na celé věci je, že kabinet by se zavázal odebírat od Honeywellu po jistou dobu významnou část jeho olomoucké produkce. Něco takového je pro domácí firmy nedostižným snem.

„Není nám jasné, proč chce česká vláda nabourat tuzemskou hospodářskou soutěž a slibuje americké firmě Honeywell státní garanci odběru respirátorů. Čeští výrobci respirátorů se v době nouzového stavu ptali vlády na možnost garance odběru jejich respirátorů, aby mohli investovat do nových zaměstnanců a do strojního zařízení. Pokaždé dostali odmítavou odpověď,“ vidí nerovný přístup předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Podle něj u tak strategické výroby, jakou se nyní produkce ochranných pomůcek stala, by měla vláda ještě více dbát na udržení v českých rukou.

50 milionů kusů za 18 měsíců

Podle materiálu, který se v minulých dnech připravoval pro jednání Babišova kabinetu a jehož kopii mají Seznam Zprávy k dispozici, by společnost Honeywell výměnou za příslib investic chtěla od českého státu garantovat výkupy v celkovém objemu minimálně 50 milionů kusů. A to v rozpětí 18 měsíců. Honeywell přitom prý nebude žádat žádné investiční pobídky ani dotace.

„Zástupci společnosti Honeywell v Evropě deklarují, že cena respirátoru bude garantována v rozmezí 0,65 až 0,75 eura,“ je v textu také napsáno. Jde tedy zhruba o 17,50 až 20 korun za kus.

Má jít o výrobu respirátorů SuperOne 3205, které spadají do kategorie FFP2.

„Dále bude se společností Honeywell projednána možnost dodávat také respirátory typu FFP3 v míře, v jaké nebudou pokryty potřeby České republiky z domácích zdrojů,“ je uvedeno v textu připravovaném pro jednání kabinetu. Nová výroba by mohla dát práci 300 až 350 lidem.

Spolupráce by mohla mít i jinou formu než jen nákup dohodnutého objemu respirátorů do státních hmotných rezerv. V materiálu se totiž mluví i o možnosti uchování části výrobních schopností (rezervních kapacit) Honeywellu pro krizové situace. Aby se v případě nové vlny pandemie mohla operativně rozjet rozšířená výroba. Náklady na uchování této rezervní kapacity v provozuschopném stavu by stát musel pochopitelně hradit.

Foto: Honeywell

Respirátor SuperOne 3205 americké firmy Honeywell. Právě takový z kategorie FFP2 by vláda chtěla nakupovat po milionech v ceně asi 20 korun za kus.

Vláda zatím neprojednala

Podle neoficiálních informací se Babišův kabinet měl celým investičním záměrem a uvažovanou vládní garancí zabývat minulý čtvrtek. Vše se rodilo ve velmi rychlém tempu, o plánu údajně nevěděli ani mnozí pracovníci ministerstva průmyslu a obchodu, kteří se této problematice běžně věnují.

Ministr Havlíček sdělil, že o investici intenzivně jedná společně s premiérem Andrejem Babišem. „Společně s premiérem finalizujeme dohodu,“ naznačil minulou středu na Twitteru, že je celá věc prakticky rozhodnuta.

Ale vláda se nakonec záměrem nezabývala a vypadá to, že dohoda v nejbližší dnech a možná ani týdnech uzavřena nebude. Zdržení je evidentně kvůli bouři na straně domácích producentů.

Vyplývá to i z aktuálního vyjádření samotného Havlíčka. Ten sice vše hodnotí jako „zbytečnou paniku“, zároveň ale říká, že vedle Honeywellu se teď „rekrutuje“ skupina dvou až tří českých firem, které též investují do výroby respirátorů, a i jejich záměry prý chtějí posoudit, nakolik jsou s Honeywellem srovnatelné.

„Vypadá to, že tyto české firmy budou mít podobnou investici jako Honeywell, my si chceme počkat i na jejich nabídku. A potom to dáme do jedné kupy a řekneme, tady máme pár firem a s nimi jsme schopni se rámcově domluvit na nějakém několikaměsíčním nebo ročním odběru. Ale podmínka je taková – a to říkám všem – že se musí vejít do těch cen. Právě cena, kvalita a rychlost dodávky jsou pro nás podstatné,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Havlíček.

Nevidí přitom důvod výrobce členit na ty ryze české a zahraniční, pokud působí v ČR a mají české zaměstnance. „To bychom ze stejných důvodů mohli odmítat Škodovku, když ji ovládá Volkswagen,“ vidí paralelu v automobilovém průmyslu.

Když Havlíček mluví o srovnatelných cenách respirátorů, má na mysli právě výše uvedenou cenu od Honeywellu, která je kolem 20 korun za FFP2. I domácí konkurence uznává, že je až nebývale nízko, ale ne zase zcela nereálná.

Aktuální ceny na trhu jsou však výrazně výše, vládní materiál uvádí cenu za respirátor této kategorie v rozmezí 65 až 80 korun. Ale třeba ministerstvo zdravotnictví nakoupilo v prvních dnech hromadných nákupů respirátory FFP2 v ceně 866 korun za kus (!), jak informovaly Seznam Zprávy. Jde o výrobky, které dodala firma Batist Medical.

Ačkoliv později ceny klesly na 150 korun za kus, stále to ukazuje, jak enormní peníze stát za respirátory z ciziny utrácí a jak moc je ochoten lichvářské ceny v čase nouze akceptovat.

Je to extrémní zvýhodnění

S kterými dalšími firmami vedle Honeywellu chce vláda vést obdobná jednání o možném garantovaném odkupu výrobků, Havlíček nesdělil. Zdůraznil ale, že by mělo jít vždy o finální výrobce, nikoliv o překupníky, kteří se prý také velmi často o různé formy státní podpory hlásí.

Domácích výrobců respirátorů, kteří teď investují a rozšiřují výrobu, je celá řada. Jde třeba o firmu Pardam z Roudnice nad Labem, německo-americkou Moldex/Metric, která kompletuje respirátory v Ústí nad Orlicí. Také třeba o výrobce masek s filtry Nanologix z Českého Jiřetína na Mostecku. Nebo o brněnskou firmu Respilon. Ta má však problémy s certifikáty svých výrobků, jak upozornil server Hlídací pes.

Výrazné rozšíření výroby hlásí karlovarská firma Refil, která už teď vyrábí asi 37 tisíc respirátorů FFP3 týdně. Tak jako další producenti ochranných pomůcek nejvyšší třídy dodává nyní vše ministerstvu zdravotnictví, které si vynutilo přednostní zásobování. Do dvou až tří měsíců chtějí v Refilu rozjet další linku na FFP3.

Chystají se ale i na rozjezd výroby úplně nového typu respirátoru, počítají i s přístavbou budovy. Kromě respirátorů s nejvyšší ochranou před viry produkují i o kategorii nižší FFP2, které odebírají jejich stálí zákazníci.

Také šéfové firmy Refil nyní nad podporou pro Honeywell kroutí hlavou. „Je to extrémní zvýhodnění jednoho výrobce, navíc zahraničního. Ale nikde jsme si nestěžovali, neřešíme to. Pracujeme a v našich plánech nepolevujeme,“ říká obchodní ředitel Refilu Jan Česák.

I kdyby prý takové garance, jaké byly předběžně přislíbeny americké firmě, nezískali, jsou přesvědčeni, že na současném velmi hladovém světovém trhu uspějí.

Bez vládní podpory v karlovarském Refilu úplně nezůstanou. Hlásí se totiž o peníze z nového dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu určeného právě pro výrobce zdravotnického materiálu – Technologie Covid. Je možno žádat o proplacení až poloviny nákladů na technologie. Celkem má být mezi žadatele rozděleno 300 milionů korun, jedna firma může dostat maximálně 20 milionů.

Snad nás nevynechají

V přehodnocení Havlíčkem naznačeného postupu doufá zlínská firma Spur, která investuje desítky milionů korun do celé oblasti nanotechnologií. Nanovlákna vyrábí na zařízení vlastní konstrukce, nyní výrazně rozšiřuje výrobu nanotextilií, vyrábí roušky a už v květnu chce začít produkovat i vlastní respirátory. Na konci června by se prý kapacita měla dostat na úroveň 2,5 milionu respirátorů měsíčně (FFP2 a FFP3).

„My se snažíme věřit v objektivitu vicepremiéra Havlíčka, že v tom nebyl z jeho strany nějaký zlý úmysl. Pevně doufáme, že až se bude ve vládě řešit zajištění soběstačnosti České republiky v oblasti těchto strategických produktů, tak nebudeme z toho posuzování vynecháni,“ říká generální ředitel firmy Spur Tomáš Dudák.

Na celou záležitost kolem vládou podporované investice Honeywellu se prý snaží dívat i sportovně. „Pořád je asi lepší, když je to americká firma než čínská, a pořád je také lepší, když bude investovat v Česku, než kdyby výrobu přesunula do Polska,“ vidí Dudák věc i z lepší stránky.

Reklama

Doporučované