Hlavní obsah

Češi utrácejí více peněz za hazard. Nebezpečí se přesouvá na internet

Podle odborníků na gamblerství má nově každý člověk hernu v kapse. Zatímco kamenné provozovny zákon podchytil, ty internetové ne. (Ilustrační snímek)

Reklama

O pět miliard korun více loni Češi prohráli v hazardních hrách než v roce 2018. Podle odborníků roste zejména trend internetového gamblerství, které narozdíl od kamenných heren není ničím omezené.

Článek

Výnos z internetového gamblerství tvoří zhruba třetinu hazardního trhu. Před pár lety to přitom byla jen nízká procenta. Ještě v roce 2013 byla naprostá většina hráčů v léčebně kvůli automatům, v současnosti tvoří čtvrtinu lidé závislí na online hazardu.

To jsou dva příklady, kterými ilustruje Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, rychlost, s jakou dobývá online hazard Českou republiku.

Potvrzuje to i výroční zpráva o hazardu v České republice, která byla předložena vládě. Právě online hazard je jedním z hlavních důvodů meziročního nárůstu tržeb provozovatelů hazardních her – tedy peněz, které Češi prohráli.

V roce 2019 šlo o 36,3 miliardy korun, což je o pět miliard více než v roce 2018 (v roce 2017 byl ovšem výdělek provozovatelů 39,8 miliardy korun). Online hry přitom představují zhruba třetinu této částky.

Nárůst online gamblerství potvrzuje i Jiří Koreš, vedoucí Poradny pro nelátkové závislosti Prevent 99. „Za poslední dva roky nám do poradny chodí víc lidí, že přešli z technických her na online nebo online hazardem rovnou začali,“ říká vedoucí poradny.

Neomezené možnosti internetu

Vedoucí Gamblig ambulance Marcel Ambrož pak popisuje, že v 60 procent případů se starají o sázkaře a všichni hrají online. „Vsází neomezeně, vsází riskantně. Mají rozjeté desítky zápasů,“ popisuje Marcel Ambrož, podle kterého gambleři v online prostředí ztrácejí vztah k penězům.

„Ztrácí přehled o tom, kolik peněz jim jde z bankovního účtu na hráčský účet. Peníze ztrácejí hodnotu. V jednu chvíli mohou být minus 50 tisíc a vědí, že ten stejný večer mohou být v plusu padesát tisíc. Ta devalvace je strašlivá,“ říká Ambrož.

Online hazard má oproti hernám hned několik výhod. S mobilním telefonem je hraní vždy po ruce, odbornicí říkají, že dnes má každý hernu v kapse. Ta navíc od té kamenné není ničím omezovaná - hráči mohou hrát nepřerušovaně, kdykoliv a jak dlouho chtějí.

A podle bývalého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, který aktuálně vede think tank Racionální politiky závislostí, je to i mezigenerační problém. Mladší ročníky mají pocit, že hazard po internetu je něco jiného než hrát automaty.

Herny pod kontrolou, internet ne

Situaci nepomohl ani poslední zákon o hazardních hrách, účinný od roku 2017. Podle odborníků se sice vypořádal s kamennými hernami, avšak rozšířil možnosti online hraní.

„Roste počet provozovatelů. S novou legislativou je na internetu legální provozovat daleko více druhů her,“ říká už citovaný vedoucí Národního monitorovacího střediska Viktor Mravčík. K online sázkám totiž přibyla i možnost provozovat různé loterie a hry známé spíše z kamenných kasin.

Právě poslední úpravu zákona o hazardu, která možnosti online prostředí rozšířila, kritizuje bývalý protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

„Moje nástupkyně to trošku ignoruje. Je třeba udělat zhodnocení zákona. Byť je to jenom pár let. Online není ošetřený dostatečně,“ říká Vobořil s tím, že by se mělo na základě zhodnocení začít pracovat na novele.

S tím ale nesouhlasí současná národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

„Je to pro všechny velká výzva. V tuto chvíli ale nějakou regulaci nezvažujeme, není to aktuální,“ řekla Vedralová, podle které se rostoucí míra online hazardu i ve světě zatím vyhodnocuje.

Reklama

Doporučované